Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" σε σκηνοθεσία ΤάκηΤζαμαργιά / Εθνικό Θέατρο

Η Άλκη Ζέη με τα βιβλία της έχει μεγαλώσει πολλές γενιές αναγνωστών. Ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματά της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο στις 3 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.


«Στον μεγάλο περίπατο του Πέτρου», η Άλκη Ζέη κατόρθωσε να διατηρήσει την τρυφερότητα και την αθωότητα της παιδικής ματιάς στους αγαπημένους ήρωες του βιβλίου της που βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκοτεινή περίοδο της γερμανικής κατοχής. Η θεατρική εκδοχή του έργου της στο Εθνικό φέρνει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Τάκη Τζαμαργιά, ο οποίος μας έχει δώσει και στο παρελθόν πετυχημένες παιδικές παραστάσεις.
Η ιστορία ξεκινάει στις 27 Οκτωβρίου του 1940, όταν ο εννιάχρονος Πέτρος είναι λυπημένος, επειδή πέθανε το αγαπημένο του τρυγόνι. Η επόμενη μέρα όμως θα αναστατώσει πραγματικά τη ζωή του: μετά την κήρυξη του πολέμου, η μητέρα του μετρά με αγωνία τα τρόφιμα, ο θείος του ο Άγγελος φεύγει για το μέτωπο και το σχολείο κλείνει. Ο Πέτρος είναι αρκετά ανήσυχος για να μην συμμετάσχει με το δικό του τρόπο σε όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του.
Διαδηλώνει, γράφει κρυφά συνθήματα στους τοίχους και εντάσσεται στον παράνομο μηχανισμό της αντίστασης. Θα παρακολουθήσουμε τον «μεγάλο του περίπατο» από τον Οκτώβριο του 1940 ως τον Οκτώβριο του 1944, όταν θα τον αφήσουμε «άντρα πια» σε ηλικία δεκατριών ετών. Πλούσιος σε εμπειρίες, περιπέτειες και αισθήματα ο Πέτρος θα έχει αλλάξει διατηρώντας όμως το θάρρος και την αποφασιστικότητά του.

Παίζουν: Δημήτρης Πασσάς, Γιώργος Μάζης, Μαρία Τσιμά, Κωστής Κορωναίος, Γρηγόρης Σταμούλης, Εφη Γούση, Αννίτα Κούλη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Μιχάλης Μουλακάκης κ.α.
Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης – Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός. Κινησιολογία Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βίντεο: Χρήστος Δήμας. Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου. Στίχοι τραγουδιών Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια. Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...