Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

"Συνομιλώντας" με τα δελφίνια!

 πηγή:  www.tovima.gr
Ηχείο- γέφυρα επικοινωνίας δελφινιών και ανθρώπων. Η συσκευή αναπαράγει ήχους διαφορετικών συχνοτήτων των θαλάσσιων θηλαστικών
Ηχείο- γέφυρα επικοινωνίας δελφινιών και ανθρώπων
Τα δελφίνια μάς... μιλούν και ένα νέο ηχείο υπόσχεται να μπορούμε να τα ακούμε καλύτερα και να είμαστε σε θέση να τους απαντάμε.


Χονγκ Κονγκ 
Σημαντική «χείρα βοηθείας» στην επικοινωνία του ανθρώπου με τα δελφίνια προσφέρει ένα υποβρύχιο ηχείο το οποίο αναπαράγει τους χαρακτηριστικούς ήχους των θαλάσσιων θηλαστικών.
«Ψιλοκουβέντα» ανθρώπου-δελφινιού
Η νέα συσκευή αναμένεται να επιτρέψει στους θαλάσσιους βιολόγους να πιάσουν… ψιλοκουβέντα με τα θηλαστικά αναπαράγοντας την πλήρη γκάμα των ήχων που εκείνα «βγάζουν», από τα σφυρίγματα και τα πλαταγίσματα ως και τις ριπές παλμών που βρίσκονται εκτός του εύρους της ανθρώπινης ακοής. Ελπίζεται ότι το ηχείο θα βοηθήσει τους ειδικούς να μεταφράσουν την παράξενη γλώσσα των δελφινιών η οποία πιστεύεται ότι είναι εξίσου πολύπλοκη με την ανθρώπινη.
Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να ακούν και να παράγουν ήχους όχι μόνο χαμηλής συχνότητας – κάτω δηλαδή από 20 kHZ, όπως οι άνθρωποι – αλλά και υψηλής συχνότητας που φθάνουν μέχρι και πάνω από τα 150 kHZ και τους οποίους δεν μπορεί να «πιάσει» το ανθρώπινο αφτί.
Συγχρόνως τα πανέξυπνα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να παραγάγουν ήχους σε μεγάλη γκάμα συχνοτήτων ταυτοχρόνως. Ωστόσο προκειμένου οι επιστήμονες να μπορούν να κατανοήσουν αυτούς τους ήχους θα πρέπει να είναι σε θέση να τους καταγράφουν και να τους αναπαράγουν.

Το «έξυπνο» ηχείο
Τώρα μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Γιούκα Μίσιμα, τελειόφοιτο του Τμήματος Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, δημιούργησε ένα ηχείο το οποίο μπορεί να «ακούσει» τους ήχους διαφορετικών συχνοτήτων που παράγουν τα δελφίνια. Το ηχείο έχει εύρος συχνότητας από 6 kHZ ως 170 Khz χάρη σε έναν μετατροπέα ο οποίος είναι «φυλαγμένος» ανάμεσα σε τμήματα ακρυλικού υλικού ώστε να προστατεύεται από το νερό. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη κάνει δοκιμές «παίζοντας» ήχους δελφινιών στον ωκεανό με το πρωτότυπο του ηχείου και έχει συγκρίνει τα φασματογραφήματα που παράγει η συσκευή με εκείνα φυσικών ήχων δελφινιών.
Σε μελέτη η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρείας Ακουστικής της Αμερικής την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ ο κ. Μίσιμα αναφέρει ότι μόλις το ηχείο τελειοποιηθεί θα επιτρέπει στους επιστήμονες να παίζουν μια μεγάλη ποικιλία ήχων στα δελφίνια, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην κατανόηση σχετικά με τις ακουστικές ικανότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...