Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Παραγωγή Γραπτού Λόγου: Ένα μηχάνημα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.


Σήμερα είναι εύκολο να τραβήξει κανείς ένα βίντεο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του, μια μικρή ψηφιακή κάμερα ή φωτογραφική μηχανή, ακόμη και τον υπολογιστή του αν διαθέτει κάμερα. Δεν είχα δει, όμως, ποτέ μια κάμερα σαν κι αυτές που χρησιμοποιούσαν για να γυρίσουν τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες. Αυτό το έμαθα, όταν επισκεφτήκαμε με το σχολείο μου το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκεί είδα για πρώτη φορά μια τέτοια μηχανή λήψης εικόνας.

Το όνομά της είναι μηχανή λήψης Pathe angla των 9,5mm με φακό F:10/3,7, χρονολογίας 1920! Όταν πρωτοαντίκρισα αυτή τη μηχανή, παραξενεύτηκα για το όνομα, το σχήμα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της. Σκεφτείτε πόσο παλιά κατασκευάστηκε, σχεδόν έναν αιώνα πριν. Είναι ένα βαρύ και μεγάλο μηχάνημα με δυο στρογγυλά εξαρτήματα που μοιάζουν με τροχούς, ένα μοτέρ κι ένα φακό.

Μ’ αυτού του είδους τις κάμερες των 9,5 mm οι παραγωγοί κινηματογράφου της παλιάς εποχής μπορούσαν να αναπαράγουν κόπιες εμπορικών ταινιών για οικιακή χρήση. Ονομάστηκε 9,5 mm, γιατί το πλάτος της κορδέλας της ταινίας ήταν 9,5 χιλιοστά. Επίσης, όπως έμαθα,  χρησιμοποιήθηκε πολύ στην Ευρώπη, γιατί ήταν σχετικά εύκολη στη χρήση της. Επειδή ο τρόπος λειτουργίας της ήταν απλός, μπορούσε κανείς να δημιουργήσει ταινίες για δική του χρήση σαν και τα βιντεάκια που παίρνουν οι άνθρωποι σήμερα για να θυμούνται στιγμές που έχουν περάσει. Για παράδειγμα εικόνες από διακοπές, εκδηλώσεις, γιορτές, παιχνίδια κλπ.

Στην έκθεση που επισκεφτήκαμε γνωρίσαμε και άλλα αντικείμενα του κινηματογράφου καθώς και αφίσες, φωτογραφίες και περιοδικά σχετικά μ’ αυτόν. Πολύ θα ήθελα να είχα μια τέτοια παράξενη κινηματογραφική κάμερα, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο βαριά για να την κουβαλάω παντού μαζί μου! Μπορείτε κι εσείς να γνωρίσετε έστω κι από απόσταση το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα: http://www.cinemuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...