Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πρόωρη διάγνωση του αυτισμού, μέσω υπολογιστή

  πηγή: www.lifo.gr             

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Πρόωρη διάγνωση του αυτισμού, μέσω υπολογιστήΣύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μελέτη ενός κοινού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, μπορεί να εντοπίσει στον εγκέφαλο παιδιών ηλικίας ακόμα και μόλις δύο ετών τα σημάδια του αυτισμού

Οι ερευνητές υπόσχονται μια πιο αντικειμενική μέθοδο πρόωρης διάγνωσης, που θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της πολύπλοκης αναπτυξιακής διαταραχής του αυτισμού.

Πιο στγκεκριμένα οι ερευνητές των τμημάτων νευρολογίας και ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Ντάφι, μελέτησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο περίπου 1.000 παιδιών, ηλικίας δύο έως 12 ετών. Οι επιστήμονες με τη βοήθεια ειδικών υπολογιστικών αλγορίθμων που είχαν αναπτύξει, κατάφεραν να διακρίνουν εκείνα τα παιδιά, που όντως είχαν αυτισμό.

Το ποσοστό επιτυχίας της διάγνωσης έφτασε στο 90%. Ο αυτισμός αφορά πρωτίστως μειωμένες συνδέσεις ανάμεσα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο που ρυθμίζει και την ανάπτυξη της γλώσσας.

Η διάγνωση συχνά αργεί με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς επί χρόνια να μην έχουν διαγνωστεί κατάλληλα. Η έως τώρα διάγνωση κατά κύριο λόγο βασίζεται στην υποκειμενική κρίση των γιατρών, καθώς δεν υπάρχουν αντικειμενικοί βιοδείκτες, ή ακριβείς απεικονιστικές τεχνικές.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν τα πειράματά τους με μια δεύτερη ομάδα παιδιών, που πάσχουν από το σύνδρομο Άσπεργκερ, που θεωρείται μια πιο ήπια μορφή αυτισμού.

Η τεχνική υπολογιστικής ανάλυσης του εγκεφαλογραφήματος μπορεί, να κάνει έγκαιρη διάγνωση κατά πόσο τα μικρότερα αδέλφια ενός παιδιού με αυτισμό κινδυνεύουν κι αυτά να εμφανίσουν ανάλογη διαταραχή, ενώ η νέα μέθοδος μπορεί αργότερα να βοηθήσει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών τεχνικών για τον αυτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...