Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Επιτυχής προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη

Προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη το όχημα Curiosity ("Περιέργεια") της NASA, πρόκειται για την πρώτη απόπειρα κατευθυνόμενης προσεδάφισης σε προεπιλεγμένο σημείο του Κόκκινου Πλανήτη.

Το σκάφος προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Gale. Λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση μεταδόθηκαν και οι πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες από τον Άρη.

Το Curiosity θα διερευνήσει την ύπαρξη μικροβίων στον Άρη και θα συλλέξει πληροφορίες και φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το όχημα που διένυσε 565 εκατομμύρια χιλιόμετρα, θα βρίσκεται σε κρατήρα του Άρη και θα στέλνει εικόνες υψηλής ευκρίνειας στους επιστήμονες της ΝΑΣΑ.

Ως «πολύ τολμηρή» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την αποστολή ο Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής του τμήματος διαστημικής φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, λέγοντας πως πάνω από το 50% των αποστολών στο Άρη είχαν αποτύχει έως τώρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αστροφυσικής και Δυναμικής στο ΑΠΘ Χάρης Βάρβογλης, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Άρης μοιάζει με τη γη, και η ρομποτική αποστολή στον πλανήτη είναι το αμέσως επόμενο λογικό βήμα. Χαρακτήρισε δε την αποστολή του ανθρώπου στη σελήνη το 1969 πολύ μεγάλο βήμα, αλλά με περισσότερο προπαγανδιστικό παρά επιστημονικό ρόλο με χρήματα που δεν άξιζαν τον κόπο.
πηγή: www.skai.gr
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...