Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

«Δύο Φορές Ξένος» στο Μουσείο Μπενάκη

«Δύο Φορές Ξένος» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης για την ανταλλαγή πληθυσμών, που εγκαινιάζεται αύριο στο Μουσείο Μπενάκη.
   Από τις 18 Σεπτεμβρίου λειτουργεί, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) η έκθεση «Δύο Φορές Ξένος», με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόκειται για μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ου αιώνα, από την ελληνοτουρκική ανταλλαγή του 1923 έως τη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επίσης τον διαχωρισμό της Ινδίας, τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947 και την Κύπρο το 1974.
  Η έκθεση βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία, ενώ τον Μάρτιο θα φιλοξενηθεί από τη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο.
  Η έκθεση «Δύο Φορές Ξένος» πλαισιώνεται από εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζωντανή αφήγηση παραμυθιού και παιδικό βιβλίο, «το δέντρο της μνήμης» (έκθεση με εμπειρίες και σκέψεις των επισκεπτών), Προβολές Ντοκιμαντέρ, καθώς και Γαστρονομικές Βραδιές με αναφορές στην Ινδία, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...