Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Παραγωγή Γραπτού Λόγου: διηγούμαι κάτι από τις καλοκαιρινές διακοπές που θα μου μείνει αξέχαστο.



Βόλτα σε έναν προϊστορικό οικισμό


Το περασμένο καλοκαίρι τα πέρασα περίφημα. Μαζί με τους γονείς  και τη μικρότερη αδελφή μου πήγαμε για ένα μήνα στη Σαντορίνη. Μείναμε στο σπίτι της θείας Δήμητρας, η οποία είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στο νησί.

Περνούσαμε αμέτρητες ώρες στην παραλία. Κολυμπούσαμε στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Μαζεύαμε κοχύλια και βότσαλα. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στη Σαντορίνη κάναμε πολλές περιηγήσεις. Όλο το νησί είναι ένα αξιοθέατο. Η θεία Δήμητρα ήταν ο πολύτιμος ξεναγός σε κάθε μας βήμα. Μια μέρα μας μίλησε για την πολύπαθη ιστορία του τόπου. Μάλιστα, μας εξήγησε με ποιο τρόπο οι πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις αλλοίωσαν ακόμη και το σχήμα του νησιού.

Η θέα προς το ηφαίστειο ήταν μοναδική. Το θέαμα ήταν ανεπανάληπτο ειδικά την ώρα της δύσης του ηλίου. Όπως οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, έτσι κι εμείς βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. Οι κάτοικοί του έχουν μετατρέψει το – σχεδόν – σεληνιακό τοπίο, με τα μαύρα, γκρίζα και κόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα, σε μια κάτασπρη πολιτεία. Η γλυκιά κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, άλλαξε την όψη του νησιού. Τα γραφικά χωριά, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες τους, μας εντυπωσίασαν.

    Εκείνη, όμως, που θα μου μείνει αξέχαστη είναι η επίσκεψη στο Ακρωτήρι. Εδώ βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρόκειται για τον προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε θαμμένος κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου. Η θεία Δήμητρα, η οποία εργάζεται στην ανασκαφή, μας είπε ότι ο οικισμός κατοικούνταν από τη Νεολιθική Εποχή και άκμασε την Εποχή του Χαλκού. Η αρχιτεκτονική του έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις μινωικές πόλεις της Κρήτης. Τα διώροφα και τριώροφα κτίρια, που ανακαλύφθηκαν με όλες τις οικοσκευές τους, φανερώνουν ότι στο Ακρωτήρι ζούσε μια κοινωνία άριστα οργανωμένη με υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Η ζωή στον οικισμό διακόπηκε απότομα, όπως μας εξήγησε η θεία μου. Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 17ου π.Χ. αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εξαιτίας των ισχυρών σεισμών. Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου που άλλαξε τη μορφή του νησιού. Τα ηφαιστειακά υλικά όμως που κάλυψαν την πόλη του Ακρωτηρίου και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτίρια και το περιεχόμενό τους.

 Αυτός ο περίπατος στον προϊστορικό οικισμό της Σαντορίνης έμοιαζε με ταξίδι στο χρόνο, με έκανε σοφότερη και για αυτό θα μου μείνει αξέχαστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...