Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

«Open Ministry»: η φιλανδική ιντερνετική «Εκκλησία του Δήμου»

πηγή: portal.kathimerini.gr
Εγκρίθηκε η online πλατφόρμα όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να προτείνει νέα νομοσχέδια τα οποία, αν συγκεντρώσουν 50.000 υπογραφές, θα εισαχθούν υποχρεωτικά για συζήτηση στη Βουλή.
Ιντερνετική υπόσταση απέκτησε το πρότζεκτ «Citizens’ Initiative» που έθεσε σε εφαρμογή τον Μάρτιο η φινλανδική κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει πως το κοινοβούλιο δεσμεύεται να συζητήσει και να αποφασίσει για οποιοδήποτε νομοσχέδιο προτείνει μία ομάδα πολιτών, αρκεί αυτό να συνυπογράφεται από τουλάχιστον 50.000 Φινλανδούς με δικαίωμα ψήφου. Το πρότζεκτ προέβλεπε πως οι προτάσεις θα μπορούν να υποβληθούν είτε γραπτά είτε ηλεκτρονικά και, πριν από λίγες ημέρες, ενέκρινε τις προδιαγραφές της διαδικτυακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό.
Η online πλατφόρμα ονομάζεται «Open Ministry» και αναπτύχθηκε από την ομώνυμη φινλανδική μη κυβερνητική οργάνωση, με σκοπό να γίνει πιο εύκολη η υποβολή νόμων από τους πολίτες, αλλά και η συλλογή υπογραφών. Καθώς το πρότζεκτ προβλέπει πως θα πρέπει να πιστοποιείται η (γραπτή ή ηλεκτρονική) υπογραφή των πολιτών, η ΜΚΟ συνεργάστηκε με τις φινλανδικές τράπεζες και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να επαληθεύει την ταυτότητά του με τους ίδιους κωδικούς που έχει πρόσβαση μέσω ίντερνετ στον τραπεζικό του λογαριασμό ή στον λογαριασμό του κινητού του τηλεφώνου.
Μάλιστα, όλοι οι πάροχοι και οι τράπεζες βοήθησαν στην ανάπτυξη της πλατφόρμας και «δάνεισαν» τα ηλεκτρονικά τους συστήματα εντελώς δωρεάν. Γεγονός που βοήθησε ώστε οι κρατικοί εμπειρογνώμονες να εγκρίνουν πρόσφατα τη μέθοδο πιστοποίησης της πλατφόρμας, όπως και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να μην μπορεί κάποιος χάκερ να υποκλέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Η «Open Ministry» αναμένεται να τεθεί επισήμως σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου, ενώ στους 2-3 μήνες που είχε «ανέβει» στο ίντερνετ πειραματικά, Φιλανδοί πολίτες υπέβαλαν περίπου 140 προτάσεις για νομοχέδια. Η μη κυβερνητική οργάνωση προβλέπει, μέχρι τις αρχές του 2013, κάποια από αυτές τις προτάσεις θα καταφέρει να συγκεντρώσει 50.000 ηλεκτρονικές υπογραφές, και επομένως θα γίνει το πρώτο νομοσχέδιο που θα προέρχεται απευθείας από μία ομάδα πολιτών και θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο. Και ελπίζει ότι σύντομα ανάλογες πλατφόρμες θα δημιουργηθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ανεξάρτητα από το αν η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται γραπτά ή ηλεκτρονικά, το «Citizens’ Initiative» προβλέπει πως οι «πολίτες-νομοθέτες» θα πρέπει να δημοσιοποιούν τους χρηματοδότες τους, αν υπάρχουν, στην περίπτωση που οι δωρεές ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Επίσης, τα ονόματα των υποστηρικτών ενός νομοσχεδίου θα δημοσιοποιούνται μόνον αν αυτό συγκεντρώσει περισσότερες από 50.0000 υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...