Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Human Grid: Ένα ανθρώπινο δίχτυ για την Αθήνα

 
Picture3
Το TEDxAthens παρουσιάζει σήμερα τo Human Grid, μία νέα, εθελοντική πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να «αγκαλιάσει» όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα οι οποίες ενδιαφέρονται για την πόλη και τη ζωή στην πόλη. Ερευνούμε, καταγράφουμε, χαρτογραφούμε και αναδεικνύουμε ό,τι αξίζει να διαδοθεί, όλες τις grassroots δράσεις που μας εμπνέουν.

Η Αθήνα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ως η πρωτεύουσα της κρίσης. Μέσα από τη δυναμική των εικόνων που καταγράφουν σκηνές κοινωνικής κατάρρευσης και ανθρώπινης δυστυχίας, η πόλη μας παρουσιάζεται ζωντανή κυρίως μέσα από κοινωνικές εντάσεις και όχι μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ίδια κοινωνία, για μια καλύτερη καθημερινή ζωή.
Αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αντέχει, αναπτύσσεται και ενισχύεται διαρκώς, μια διαφορετική προοπτική που εμπνέει αισιοδοξία. Απέναντι στη βαθιά κρίση, απλοί πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις, τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες και τις αντοχές τους και κάνουν τη δράση, καθήκον. Ολοένα και αυξάνει η ατομική εθελοντική πρωτοβουλία που μετατρέπεται σε συλλογική δραστηριότητα και αποτελεί την αναγκαία αντίρροπη τάση, απαραίτητη στη σημερινή δυσμενή συνθήκη. Ένα ευρύ φάσμα δράσεων από απλούς πολίτες ξεδιπλώνεται, με στόχο την ενεργή υποστήριξη του κοινωνικού ιστού της πόλης. Οι δράσεις αυτές θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τη καλύτερη διαβίωσή του. Τέτοιες είναι η υποστήριξη αστέγων και ή συγκέντρωση τροφίμων για την παροχή σίτισης, αλλά και μικρότερες τοπικές πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα που προσπαθούν για μια πιο όμορφη πόλη.
Αθηναίες-οι με μυστικές συνταγές κόντρα στη «μαύρη τρύπα» της πόλης
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των σημαντικών πρωτοβουλιών είναι η διάθεση των ανθρώπων κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της πόλης, να αναλάβουν ενεργή δράση, είτε για να προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που πλήττονται είτε για να προσθέσουν, μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία συλλογική δραστηριότητα, το δικό τους λιθαράκι, για μια πιο ανθρώπινη πόλη.
————————————————————————————————————————————
Οι εθελοντές του TEDxAthens βιώνουμε και απολαμβάνουμε την αξία της εθελοντικής προσπάθειας, γι’ αυτό και σκεφτήκαμε ότι αυτή η αισιόδοξη τάση αποτελεί το ικανό «υπέδαφος» για να παρουσιαστεί και να ενισχυθεί αυτή η όμορφη πτυχή της καθημερινότητας, μέσα από τις εκδηλώσεις του TEDxAthens αλλά και να προβληθούν οι ενέργειες αυτές και εκτός συνόρων, μέσα από τη δυναμική που παρέχει η παγκόσμια «ομπρέλα» του TED.
PICTURE 2Στις αρχικές μας ενέργειες είναι η καταγραφή ορισμένων χαρακτηριστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες δείχνουν το εύρος και τη δυναμική που έχει αυτό το Ανθρώπινο Δίχτυ, το οποίο απλώνεται πάνω, κάτω και γύρω από την Αθήνα, με στόχο να την κάνει πιο όμορφη, από κάθε άποψη. Στόχος μας είναι η αρχική χαρτογράφηση να βοηθήσει πολίτες με διάθεση εθελοντικής προσφοράς, να ενταχθούν σε μια πρωτοβουλία που ήδη λειτουργεί, αλλά η παρουσία της δεν τους ήταν γνωστή. Επιπλέον, προσδοκούμε η έμπρακτη πρωτοβουλία και τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών που θα καταγραφούν, να αποτελέσουν παράδειγμα και κίνητρο για το στήσιμο νέων δράσεων από τους πολίτες, στο αντικείμενο και στον τόπο που νιώθουν ότι μπορούν να προσφέρουν δημιουργώντας κάτι νέο. Επόμενη επιδίωξή μας αποτελεί η δημιουργία σχετικού ενημερωτικού υλικού (βίντεο, φωτογραφίες κλπ), η οποία θα βοηθήσει να διαδοθεί περαιτέρω η άλλη πλευρά της Αθήνας, αυτή που αντιστέκεται δημιουργικά σε ό,τι την υποβαθμίζει.
Μια σημαντική διάσταση αφορά στην αξιοποίηση της παγκόσμιας πλατφόρμας του TED. Δεν ήταν σύμπτωση η απόφαση του TEDxAthens να επιλέξει να εντάξει στα σχέδιά την ιδέα του Human Grid. Το TED έχει ήδη αναλάβει την υλοποίηση της δράσης TheCity2.0, η οποία διαθέτει παρεμφερή χαρακτηριστικά, γεγονός που αποτέλεσε μια επιπλέον σημαντική πρόκληση για να ξεκινήσει μια διαφορετική αλλά εφάμιλλη προσπάθεια στην Αθήνα. Το TheCity2.0, αποτελεί από μόνο του μια ιδιαίτερη πρόκληση για κάθε μεγάλη πόλη που επιθυμεί να αναλάβει δράση για να βελτιώσει, με τη συνδρομή των πολιτών της, τις υπηρεσίες που παρέχει, πέρα από την ευθύνη της Πολιτείας ή/και των αρχών των εκάστοτε Δήμων.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ

Ήδη αρκετοί εθελοντές από την ομάδα του TEDxAthens έχουν προσφερθεί να δουλέψουν για το Ηuman Grid. Η ομάδα είναι ανοιχτή και θα είναι ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς να τη διευρύνουμε, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ένα τόσο φιλόδοξο project.
Εξίσου πολύτιμη θα είναι και η βοήθεια όσων μας ενημερώσουν για επιπλέον συλλογικές πρωτοβουλίες που δεν εντοπίστηκαν κατά την καταγραφή μας και έχουν τα βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ένταξή τους στον χάρτη του Human Grid, όπως:
  • Πρωτοβουλίες/ οργανώσεις/ δράσεις που αφορούν στη ζωή στη πόλη (χωρίς να αποκλείεται η ευρύτερη εμβέλεια των δραστηριοτήτων τους στη χώρα)
  • Grassroots πρωτοβουλίες πολιτών (ο απλός πολίτης σε δράση)
  • Πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει δημόσια δράση και είναι εύκολη η πρόσβαση στις πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητές τους
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Human Grid, www.humangrid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...