Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Διακρίνω Απλές, Σύνθετες και Ελλειπτικές Προτάσεις:‘Ο μικρός Νικόλας… έχει προβλήματα’


Στο παρακάτω κείμενο να διακρίνετε τα είδη των προτάσεων και να σημειώσετε δίπλα από κάθε πρόταση: Α για τις απλές, Σ για τις σύνθετες και Ε για τις ελλειπτικές.

Στο πλυσταριό

  Είχαμε μαζευτεί στην αυλή (...), όπως κάνουμε συνήθως (...), όταν έφτασε ο επιστάτης (...).  Μας είπε (...) να κάνουμε ησυχία (...) και να περιμένουμε τον κύριο διευθυντή (...) […] Ο κύριος διευθυντής μάς είπε (...):

-         Παιδιά μου, χτες το βράδυ ένας παλιός σωλήνας του νερού κι ένας της αποχέτευσης πάγωσαν (...), έσπασαν (...) και πλημμύρισαν την αίθουσά σας (...).  Οι υδραυλικοί διορθώνουν τη βλάβη (...). Το σημερινό και το αυριανό μάθημα θα πραγματοποιηθούν στο πλυσταριό (...) και ζητώ από εσάς μεγάλη υπευθυνότητα (...)! Παρακαλώ τρεις εθελοντές για τη μεταφορά των θρανίων (...).

-         Να πάω εγώ, κύριε (...)!

-         Εγώ, κύριε, εγώ (...)!

-         Όχι, εγώ (...).

-         Κύριεεεεε (...)!

-         Ησυχίααααα! (...)

[…] Την επόμενη στιγμή, ο Ζοφρουά, ο Ανιάν, ο Ρούφους κι ο Νικόλας ορμούσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων (...), για να πάρουν τα θρανία (...). Έκαναν ένα σωρό ανοησίες στους διαδρόμους και στις σκάλες (...).

Ο κύριος διευθυντής ούρλιαξε (...):        « Ξεσηκώσατε όλο το σχολείο με τις φωνές σας (...)! Οι καημένοι οι γονείς και τα’ αδέρφια σας δε θα πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για σας (...). Με τέτοια καμώματα και πράξεις, πολύ γρήγορα θα σας δούνε (...) να καταλήγετε στη φυλακή (...).

Η δασκάλα μας ψιθύρισε (...): «Κύριε Διευθυντά, ξέρετε … (...) είναι λιγάκι ζωηρά (...), αλλά φταίει ο χώρος (...

Ο κύριος Διευθυντής γούρλωσε τα μάτια του (...), μούγκρισε κάτι (...),  έκανε μεταβολή (...) κι έφυγε (...).
 
Από το βιβλίο, ‘Ο μικρός Νικόλας… έχει προβλήματα’ των Ρενέ Γκοσινί & Ζαν Ζακ Σανπέ, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες/ διασκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...