Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Εργασίες Κατανόησης & Παραγωγής Γραπτού Λόγου: Η Βυθούπολη και το μπουκάλι


Η Βυθούπολη και το μπουκάλι

  Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στην εξωτική Βυθούπολη μια ψαροοικογένεια με δυο παιδιά  που αγαπούσαν τις μακρινές εξερευνήσεις. Μια μέρα, όπως πήγαιναν, βρήκαν ένα μπουκάλι και-χωρίς δεύτερη σκέψη- το πήγαν στον ξιφία το Μαχαιράκη να το ανοίξει. Μέσα στο μπουκάλι υπήρχε ένα μήνυμα. Ο σοφός κάβουρας, ο Τσιμπητός, το διάβασε: «Βοήθεια! Σώστε την Ψαρούπολη από το πετρέλαιο!»

   Τα νέα σαν αστραπή απλώθηκαν στη Βυθούπολη. Όλοι οι κάτοικοί της συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ψαροπολίτες και να εκδικηθούν τους ανθρώπους γι’ αυτό που έκαναν. Να ποια ήταν η εκδίκησή τους. Πρώτα έσπρωξαν όλα τα φύκια στα λιμάνια και τις παραλίες κι έτσι ούτε τα πλοία μπορούσαν να κινηθούν, ούτε οι άνθρωποι να κολυμπήσουν. Τράβηξαν από τα βάθη της θάλασσας όλα τα παλιά σχοινιά και τα έμπλεξαν στις προπέλες των μεγάλων πετρελαιοφόρων. Τότε, αυτά έμειναν ακίνητα. Όσο για τον ξιφία το Μαχαιράκη τι  νομίζετε ότι έκανε; Έκοψε μεμιάς όλες τις άγκυρες κι έμειναν όλα τα πετρελαιοφόρα ακυβέρνητα!

   Τότε οι άνθρωποι πήραν ένα καλό μάθημα. Τα πανέξυπνα δελφίνια τους εξήγησαν γιατί τους έκαναν ζημιές κι οι άνθρωποι υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν πιο προσεκτικοί με τη θάλασσα και δε θα τη μολύνουν πια με πετρέλαια κι άλλες βλαβερές ουσίες. Ευτυχισμένοι, τότε, οι κάτοικοι της Βυθούπολης και της Ψαρούπολης έκαναν ένα τρικύματο γλέντι με τον ιππόκαμπο το Λυγερό και τον κύριο Συντριβανόπουλο το φυσητήρα  να σέρνουν πρώτοι το χορό. Ήμουνα κι εγώ εκεί κι ήτανε φίνα η γιορτή!

(Διασκευή από την έκδοση της HELMEPA, ‘Πολύχρωμες κηλίδες’)

 

Α) Ερωτήσεις Κατανόησης Κειμένου

1) Αφού διαβάσεις το κείμενο διάλεξε και κύκλωσε τη σωστή απάντηση:

 

«Η Βυθούπολη και το μπουκάλι» είναι….:

       α) άρθρο εφημερίδας                     β)έκτακτη είδηση στην τηλεόραση

       γ) παιδικό όνειρο                           δ)διαφήμιση ψαροταβέρνας

 

Οι Βυθουπολίτες έσπρωξαν όλα τα φύκια στα λιμάνια και τις παραλίες κι έτσι...

α) έμπλεξαν τις προπέλες των μεγάλων πετρελαιοφόρων.

β) έκοψαν όλες τις άγκυρες κι έμειναν τα πετρελαιοφόρα ακυβέρνητα.

γ) έκαναν ένα τρικύματο γλέντι.

δ) ούτε τα πλοία μπορούσαν να κινηθούν, ούτε οι άνθρωποι να κολυμπήσουν.

 2) Μετά το τρικύματο γλέντι οι κάτοικοι της Βυθούπολης ξέχασαν τα ονόματά τους! Μπορείς να τους βοηθήσεις να τα ξαναθυμηθούν:

ο ξιφίας ο………………………,  ο κάβουρας ο……………………….                       ο φυσητήρας  ο……………………….., ο ιππόκαμπος  ο……………….                            
 3)Γράψε έναν ταιριαστό τίτλο για την ιστορία:

……………………………………………………………………………

4) Γράψε έναν τίτλο για κάθε παράγραφο:

1η παράγραφος : ………………………………………………….

2η παράγραφος : ………………………………………………….

3η παράγραφος : ……………………………………………………

5) Φαντάσου ότι είσαι ένας από τους κατοίκους της Βυθούπολης (χταπόδι, σπάρος, καρχαρίας, αστακός ή κάποιος άλλος). Διηγήσου μία φανταστική  περιπέτεια που έζησες για να εμποδίσεις τους ανθρώπους να μολύνουν τη θάλασσα.
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...