Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου: Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων


Αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, είτε κυκλώνοντας τη σωστή είτε γράφοντας (Σ) για τις σωστές και (Λ) για τις λάθος προτάσεις: 

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ
Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων
Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων ιδρύεται το 1992 το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας.
Οι σκοποί της ίδρυσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσσου Βορείων Σποράδων είναι κυρίως:

- Η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου στη θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων.
- Η προστασία ενός από τους πιο σημαντικούς στη Μεσόγειο βιότοπους της μεσογειακής φώκιας, η οποία δυστυχώς βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο.
-Η προστασία άλλων σπάνιων και απειλούμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, όπως του σπάνιου αρπακτικού πτηνού του Μαυροπερίτη, ενός σπάνιου γλάρου με το χαρακτηριστικό κόκκινο ράμφος του Αιγαιόγλαρου και
 του αγριοκάτσικου Capra hircus aegagrus.
- Η ανάπτυξη της περιοχής, με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Πρέπει να τονιστεί ότι το Πάρκο δεν είναι μια κλειστή περιοχή. Αποτελεί ίσως την πιο εκτεταμένη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο. Η φιλοσοφία του Πάρκου είναι η προστασία του οικοσυστήματος με παράλληλη ορθολογική ανάπτυξη της Αλονήσσου (που είναι το μόνο
οικημένο νησί του Πάρκου) χωρίς βίαιες επεμβάσεις.
Διάσωση - Περίθαλψη
Στην Αλόννησο λειτουργεί το κέντρο Περίθαλψης & Επανένταξης φωκιών, με στόχο τη διάσωση αρρώστων, τραυματισμένων ή ορφανών ζώων. Η ομάδα διάσωσης βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, για να δώσει τις πρώτες βοήθειες και - αν χρειαστεί - να μεταφέρει από κάθε σημείο της Ελλάδας κάθε ζώο που πάσχει, στο Κέντρο. Η επανένταξη των υγιών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον αυξάνει τις ελπίδες για την επιβίωση του είδους.
      1) Το θαλάσσιο πάρκο βρίσκεται

       α) στην Κρήτη β) στο Ιόνιο πέλαγος γ) Στην Αλόννησο των Β. Σποράδων

 2)    Ποιο απειλούμενο ζώο προστατεύεται στο πάρκο;

α) το δελφίνι       β) η θαλάσσια χελώνα       γ) η θαλάσσια φώκια

    3) Η μεσογειακή φώκια είναι το μοναδικό είδος που κινδυνεύει με     εξαφάνιση  στην Ευρώπη.                                                                  ……..

   
   4) Το θαλάσσιο πάρκο είναι περιφραγμένο.                                    ……..


   5) Στο πάρκο βρίσκουν προστασία κι άλλα απειλούμενα είδη.  ……..
  

   6) Το πάρκο ενδιαφέρεται μόνο για την προστασία του οικοσυστήματος κι όχι για την ανάπτυξη του νησιού.                                                   ……..


   7) Σκοπός του πάρκου είναι η προσέλκυση τουριστών για να φωτογραφίζουν και να μελετούν τις φώκιες.                                      …….
  

   8) Η επανένταξη των υγειών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον

α) μειώνει τις ελπίδες για την επιβίωση του είδους.

β) αυξάνει τις ελπίδες για την επιβίωση του είδους.

γ) δεν έχει σχέση με την επιβίωση του είδους.


  9) Η ομάδα διάσωσης δίνει τις πρώτες βοήθειες μόνο στο νησί.      …….


10) Στόχος του Κέντρου Περίθαλψης είναι η προστασία των ζώων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.                                                         …….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...