Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Here, μία δωρεάν πλατφόρμα με χάρτες και κίνηση στους δρόμους

  
πηγή: http://portal.kathimerini.gr/
 
Η Nokia επιτίθεται στην Google
Δημιούργησε το Here, μία δωρεάν πλατφόρμα με χάρτες και κίνηση στους δρόμους.
 
 
   Αξιόπιστοι χάρτες που καλύπτουν όλο τον πλανήτη, με πλούσιες πληροφορίες και λειτουργίες οι οποίες βοηθούν τον χρήστη να εξερευνήσει την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που κάνουν εδώ και χρόνια το Google Maps, την πλατφόρμα ψηφιακών χαρτών της Google, να είναι αναμφισβήτητα το πρώτο εργαλείο το οποίο επιλέγει κανείς για να βρει π.χ. πού βρίσκεται ο προορισμός του και πώς θα φτάσει εκεί. Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, η Nokia λανσάρισε το Here, μία δωρεάν καινούργια πλατφόρμα που φιλοδοξεί να ανταγωνισθεί επί ίσοις όροις το Google Maps.
Γι’ αυτό, η Nokia ποντάρει στις δυνατότητες που δίνει το Here, αλλά και στο γεγονός ότι είναι προσβάσιμο από κάθε συσκευή και κάθε λειτουργικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, το Here αξιοποιεί τους χάρτες από την ήδη υπάρχουσα υπηρεσία Nokia Maps – χάρτες που η φινλανδική εταιρεία χαρακτηρίζει ως «τους πιο ακριβείς και λεπτομερείς που δημιουργήθηκαν ποτέ».
Το χαρτογραφικό υλικό αυτό έχει «ανέβει» ήδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας (here.net), ώστε να χρησιμοποιείται μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή, tablet PC ή smartphone. Οπως και στο Nokia Maps, στην καινούργια πλατφόρμα μπορούν να προβληθούν επίσης η κίνηση στους δρόμους καθώς και αρκετά σημεία ενδιαφέροντος σε κάθε συνοικία, ενώ η αναζήτηση δρομολογίων υποστηρίζει και τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
Μάλιστα, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα και για την Ελλάδα. Συγκριτικά, πάντως, με το Nokia Maps, οι αναβαθμίσεις στο Here ξεκινούν από το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν online τουριστικοί οδηγοί (Heat Maps, όπως τους ονομάζει η εταιρεία), για περισσότερες πόλεις – μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.
Επίσης, 25 πόλεις απεικονίζονται στην πλατφόρμα και σε τρεις διαστάσεις, με ρεαλιστικές στερεοσκοπικές αναπαραστάσεις των κτιρίων τους και των τοπίων. Παράλληλα, η Nokia ενσωμάτωσε στο Here μία υπηρεσία ανάλογη του Street View του Google Maps, επιτρέποντας στον χρήστη να «περπατήσει» στους δρόμους αρκετών περιοχών του πλανήτη, μέσα από την οθόνη της συσκευής του.
Οι περιοχές αυτές έχουν φωτογραφηθεί με ειδικές πανοραμικές κάμερες από την εταιρεία Earthmine, την οποία εξαγόρασε η Nokia. Οι νέες λειτουργίες, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς στην πλατφόρμα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της η υπηρεσία «Συλλογές» («Collections»), μέσω της οποίας μπορεί κανείς να αποθηκεύει αγαπημένες τοποθεσίες ή τα πιο συχνά δρομολόγιά του, για να μπορεί να τα βρίσκει εύκολα.
Ακόμη καλύτερα, χάρις στην τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους», οι «Συλλογές» είναι προσβάσιμες από οποιαδήποτε συσκευή. Ειδικά στην περίπτωση χωρών όπου η χαρτογράφηση δεν είναι αρκετά λεπτομερής, ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το επίσης καινούργιο εργαλείο «Map Creator», το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν λεπτομέρειες ή να κάνουν διορθώσεις, οι οποίες αρχικά εμφανίζονται σε μία ειδική έκδοση των χαρτών για την «κοινότητα» των μελών του Here. Στη συνέχεια, αν οι τεχνικοί της Nokia επαληθεύσουν ότι οι διορθώσεις είναι σωστές, θα ενσωματώνονται και στους επίσημους χάρτες.
Η Nokia κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα μία application του Here για τα iPhone και iPad, ενώ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μία εφαρμογή και για το λειτουργικό σύστημα Firefox OS για «έξυπνα» κινητά, το οποίο θα λανσάρει σύντομα το Mozilla Foundation. Πέρα από τις παραπάνω λειτουργίες, ο σκοπός είναι αυτές οι δωρεάν εφαρμογές να προσφέρουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες, όπως τη φωνητική πλοήγηση για πεζούς και μεγαλύτερη ευελιξία στην αποθήκευση των χαρτών στη συσκευή, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ.
Στην περίπτωση του λειτουργικού Android της Google, η εταιρεία εκχωρεί τα γεωγραφικά της δεδομένα σε όσους προγραμματιστές θελήσουν να τα αξιοποιήσουν στις εφαρμογές τους. Οσον αφορά πάντως τις φορητές συσκευές, η Nokia στοχεύει να αξιοποιήσει τις πανοραμικές φωτογραφίες της Earthmine με τη δική της τεχνολογία Livesight, για να αναπτύξει εφαρμογές «επαυξημένης πραγματικότητας», δηλαδή προγράμματα τα οποία θα καταλαβαίνουν προς τα πού είναι στραμμένη η κάμερα του tablet PC ή του smartphone, για να προβάλλουν πάνω στην τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση της περιοχής πληροφορίες για διάφορα σημεία ενδιαφέροντος – όπως αξιοθέατα ή μουσεία. Η πρώτη ανάλογη εφαρμογή, η Nokia City Lens, διατίθεται ήδη για τα «έξυπνα» κινητά Lumia.
Ανταγωνισμός
Παρά τις καινοτομίες που φέρνει το Here, δεν θα είναι πάντως εύκολο να πάρει τα σκήπτρα από το Google Maps ως η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ψηφιακών χαρτών, από τη στιγμή που η Google δεν σταματά να εμπλουτίζει τη δική της υπηρεσία – για παράδειγμα, ο ιντερνετικός κολοσσός πρόσθεσε πρόσφατα στο Google Maps νέες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για δεκάδες κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το μόνο μειονέκτημα για την Google είναι ότι η εφαρμογή των χαρτών της αποκλείστηκε από τα iPhone και iPad τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Apple ενσωμάτωσε στο λειτουργικό iOS 6 τη δική της υπηρεσία χαρτών Apple Maps.
Ωστόσο, πριν από μία εβδομάδα, η Wall Street Journal υποστήριξε πως ο ιντερνετικός κολοσσός έχει έτοιμη μία νέα εκδοχή της application, την οποία θα υποβάλει τις επόμενες εβδομάδες για έγκριση στο κατάστημα εφαρμογών App Store.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...