Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Πώς το Spirit MER-A (Mars Exploration Rover - Α) έφθασε στον Άρη / How to Get to Mars

 
  Το Spirit MER-A (Mars Exploration Rover - Α), είναι ένα ρομποτικό σκάφος στον Άρη, που δραστηριοποιήθηκε από το 2004-2010. Ήταν ένα από τα δύο σκάφη του Άρη εν της εν εξελίξει αποστολής εξερεύνησης της NASA. Προσγειώθηκε με επιτυχία στον Άρη στις 04:35 UTC Ground στις 4 Γενάρη του 2004, τρεις εβδομάδες πριν από  το δίδυμό του (MER-B), προσγειώθηκε στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Το όνομά του επιλέχτηκε μέσω της NASA υπό την αιγίδα του Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου. Το σκάφος είχε κολλήσει στα τέλη του 2009, και η τελευταία επικοινωνία του με τη Γη εστάλη στις 22 Μαρτίου του 2010.

  
Το σκάφος έχει ολοκληρώσει την προγραμματισμένη αποστολή του. Το Spirit MER-A  πέτυχε πιο εκτεταμένη γεωλογική ανάλυση των βράχων του Άρη και των πλανητικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας. Αρχικά επιστημονικά αποτελέσματα από την πρώτη φάση της αποστολής (το 90-sol πρωταρχική αποστολή) δημοσιεύθηκαν σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Science.
  
Την 1η Μαΐου 2009 (5 χρόνια, 3 μήνες, 27 ημέρες μετά την προσγείωση της Γης? 21,6 φορές η προβλεπόμενη διάρκεια της αποστολής), το Spirit  είχε κολλήσει σε μαλακό έδαφος. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίστηκαν μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2010, όταν οι αξιωματούχοι της NASA  ανακοίνωσαν ότι το σκάφος ήταν πιθανόν αμετάκλητα ακίνητο, γιατί παρεμποδίζεται από τη θέση του σε μαλακό χώμα, αν και συνέχισε να ασκεί την επιστημονική έρευνα από την τρέχουσα θέση του.
 
The clip is taken from the IMAX movie "Roving Mars" from 2006 . This is an edited short version.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...