Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η Κρήτη του 1930 σε ένα σπάνιο βίντεο!

 
Η Κρήτη του 1930 απεικονίζεται σε βίντεο διάρκειας περίπου 15 λεπτών, στο οποίο μπορεί κανείς να πάρει μία γερή "γεύση" της πραγματικής Κρήτης.

Στο βίντεο μπορεί να δει κανείς τους Κρητικούς στα Βορίζια να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, με το λυράρη στο κέντρο του κύκλου. Χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της εποχής κερδίζουν μία θέση στην "αθανασία" που η καταγραφή προσφέρει, ενώ οι Κρητικοί του 21ου αιώνα μπορούν να δουν επίσης τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, την καθημερινότητα στα Βορίζια του 1930, το σφάξιμο των ζώων για το τραπέζι, αλλά και να καταλάβει από πού προέρχονται οι γνωστές ... κούπες!

Με καμάρι και με το βλέμμα στην κάμερα οι Κρητικοί του 1930 γυρίζουν από χέρι σε χέρι ένα ποτήρι, το οποίο γεμίζει και ξαναγεμίζει με κρασί, το οποίο καταναλώνεται ... άσπρο πάτο! Η κάμερα, αντικείμενο σπάνιο για την εποχή, προσελκύει τους ανθρώπους που δε διστάζουν να διεκδικήσουν (ακόμη και τότε) τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν, επιδεικνύοντας με καμάρι τις ιδιαίτερες ικανότητές τους: από το πώς "βεντουζάρει" στην παλάμη ένα ποτήρι, μέχρι το πώς ένας άνδρας ανεβάζει και τα δύο του πόδια πάνω στο κεφάλι του! Οι εικόνες συνεχίζονται με μια βόλτα στην πόλη - πιθανότατα στο Ηράκλειο. Μαζί με τα πρώτα αυτοκίνητα εμφανίζεται και ο πρώτος τροχονόμος. Η ταμπέλα του καταστήματος του Δαμιανάκη δεσπόζει στην "καρδιά" της πόλης, η αγορά σφύζει από κόσμο, οι νοικοκυρές καθισμένες η μία δίπλα στην άλλη, δουλεύουν τα εργόχειρά τους.Ιδιαίτερο χαρακτήρα στο βίντεο δίνει η πομπή κληρικών και πιστών. Πρόκειται πιθανότατα για την περιφορά της κάρας του Αγίου Μηνά, με τις δέουσες τιμές και με πάνδημη συμμετοχή κλήρου και λαού, ενώ το 15λεπτης διάρκειας βίντεο "κλείνει" με ένα περίπατο στα δρομάκια του χωριού μετά μουσικής ... και (φυσικά) κρασιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...