Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Δεκέμβρης του '44...

πηγή: www.lifo.gr
 
Ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό αφιέρωμα για τη σημερινή ημέρα το Δεκέμβρη του '44. Όποτε τη συλλογίζομαι μου έρχεται συνειρμικά στο μυαλό αυτό το τραγούδι του Νιόνιου.
 
"Αριάδνη στη Νάξο", John Vanderlyn (1820) / Στο βάθος του ορίζοντα διακρίνεται το όρος Χορτιάτης και η σεισμογενής λίμνη Βόλβη
 
 
Σαν σήμερα, οι Χίτες αιματοκυλούν το 1944 την κηδεία των θυμάτων του συλλαλητηρίου του ΕΑΜ της 3ης Δεκεμβρίου.
                                          
   "Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη κι ένα μεγάλο πλήθος προσευχόταν στη μικρή πλατεία. Από εκεί, η νεκρική πομπή κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα. Τα φέρετρα παρατάχθηκαν σε μια γραμμή, εκεί όπου τα θύματα των πυροβολισμών της Κυριακής είχαν πέσει. 'Ολοι γονάτισαν σε σιωπηλή προσευχή. Μερικοί κρατούσαν πανώ γραμμένα με τα αίματα των θυμάτων. Ένα που βρισκόταν στην κορυφή της πομπής, έγραφε : "όταν ο λαός είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της τυραννίας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα". 'Ηταν πιτσιλισμένο με αίμα. Στους δρόμους, χιλιάδες Αθηναίοι περίμεναν την πομπή να περάσει... Από τους λόφους κοντά στην Ακρόπολη και από την κατεύθυνση του Πειραιά ακούγονταν σποραδικοί πυροβολισμοί και ριπές αυτομάτων. Ο ΕΛΑΣ έλυνε τους λογαριασμούς του με τη νεοφασιστική φιλομοναρχική ομάδα Χ και είχε επιτεθεί στον αστυνομικό σταθμό του Πειραιά. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε αρχίσει". (Dmitri Kessel, Ελλαδα 1944, Εκδ. 'Αμμος).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...