Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Μichel Τournier, Gaspard Melchior et Balthazar

Tournier, Michel
rois_mages   Πραγματικά,  "είναι μόνο λίγες γραμμές για το μύθο των Μάγων στα Ευαγγέλια" (Ευαγγέλιο του Αγίου Ματθαίου). Αλλά ευτυχώς, σε ένα βιβλίο από 277 σελίδες του Michel Tournier επαναπροσδιορίζεται αυτή η ιστορία. Πολύ καλό βιβλίο και εξαιρετικά γραμμένο.
  Ο Michel Tournier μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι της ανακάλυψης μέσα από ένα πλούσιο σε ανατολίτικες γεύσεις και χρώματα με πολλές πολιτιστικές αναφορές να ανήκουν στην Δύση και την Ανατολή. Διασχίζουμε τον Νείλο, τον Ευφράτη, μιλάμε Αραβικά με βασιλιάδες, περνάμε από τη Ρώμη, την αρχαία Ελλάδα, βλέπουμε την  Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο.
  Αρχικά, μαθαίνουμε για κάθε έναν από τις τρεις Μάγους. Οφείλω να ομολογήσω ότι το κεφάλαιο για τον βασιλιά και τον δούλο του Blitine Gaspard είναι το αγαπημένο μου.  Καθοδηγούνται από ένα αστέρι ... ψάχνουν για ένα ιδανικό και θέλουν να ξεφύγουν με τη δύναμη της  αγάπης, μια άλλη ομορφιά, μια άλλη δύναμη. Θα πήγαιναν να συναντήσουν ένα μικρό παιδί, το μελλοντικό βασιλιά των Ιουδαίων, που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ.
   Ένας τέταρτος Μάγος που προέρχονταν από την Ινδία είναι, επίσης, στο δρόμο, ψάχνοντας για μία συνταγή για λουκούμι με φιστίκι. Θα χάσει την επαφή με τον Ιησού και καταλήγει στα αλατωρυχεία ... Ο θρύλος του τέταρτου Μάγου επαναλαμβάνεται εδώ με τρυφερότητα.
   Μαθαίνουμε για τις ιστορίες τους, τη ζωή τους, το βασίλειό τους, τους ανθρώπους τους, την πίστη τους. Όλοι χαρακτηρίζονται από απογοήτευση, μια προδοσία που έχει δεσμευτεί σε ένα ταξίδι μακριά από τη χώρα τους για να βρουν μια απάντηση. Πριν φτάσουν για να δώσουν σμύρνα, χρυσό και λιβάνι για τον Ιησού-παιδί, κάνουν μια σύντομη παραμονή στην αυλή του βασιλιά Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ. Τι φοβερό πορτρέτο του Ηρώδη από τον Michel Tournier! Ένας αιματηρός και δεσποτικός βασιλιάς. Ένα πορτρέτο που όλοι οι άρχοντες του κόσμου θα πρέπει να διαβάσουν και να διαλογισθούν! Ο Ηρώδης θα προκαλέσει τη σφαγή των αθώων ανθρώπων που θέλει να σκοτώσει το μωρό Ιησού. Όταν η αιτία είναι η τρέλα του κράτος για το κράτος!
   Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, οι Μάγοι πληρούν τόσο την θεότητα όσο και το διάβολο.
Παρ 'όλα αυτά, θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη να είναι ένας πιστός για να διαβάσει και να αγαπήσει αυτό το βιβλίο.
   Η ιστορία των Μάγων είπε ο Michel Tournier είναι πραγματικά μια μυστική ιστορία, ένα ταξίδι μιας σπάνιας ομορφιάς. Ένα αριστούργημα που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε γιατί ... ο Michel Tournier είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς μας!
 
Γκασπάρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ
Γκασπάρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ
Συγγραφείς: Μισέλ Τουρνιέ
Εκδότης: Εξάντας
Μετάφραση: Λήδα Παλλαντίου
Σελίδες: 280

Ημ. Έκδοσης: 01/01/1986



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...