Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ravi Shankar + Philip Glass, Passages (1990)

πηγή: http://www.brainpickings.org/

Ravi Shankar + Philip Glass, 1990
 
H Ανατολή συναντά τη Δύση σε μια εξαιρετική συνάντηση των μυαλών, των χορδών, της καρδιάς!
  
Ο θρυλικός οργανοπαίκτης σιτάρ Ραβί Σανκάρ απεβίωσε αυτή την εβδομάδα στην ηλικία των 92. Είχα πραγματικά την τύχη να τον δω ζωντανά, ένα καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80, στο θέατρο του Λυκαβηττού. Η αίσθηση του ταξιδιού που σου γεννά ο "ξεκούρδιστος" ήχος του σιτάρ μου είχε προξενήσει απίστευτη εντύπωση. Ήταν από τους πρώτους σολίστες, το άκουσμα της μουσικής του οποίου, με έκανε να διαισθανθώ πόσο απαιτητικά είναι τα μονοπάτια του αυτοσχεδιασμού στη μουσική. 
 "Ο νονός της παγκόσμιας μουσικής," Σανκάρ δεν έφερε μόνο μια νέα εκτίμηση των ινδικών ήχων προς τη Δύση, αλλά και επηρέασε  εκλεκτές γενιές μουσικών σε όλο τον κόσμο. Το 1990 συνεργάστηκε με τον Philip Glass , έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του 20ου αιώνα, σε μία ασυνήθιστη συνεργασία έξι κομματιών:





 

 Τα Περάσματα     (Passages ) 
εκτυλίσσονται σε 55 λεπτά της εξαίσιας μελωδικής σύντηξης, συνδυάζοντας την ανατολική παράδοση με το γυαλί του κλασικισμού, όπως τη μαγεία του σιτάρ του Shankar και την μαγεία του σαξοφώνου, τσέλου με την υπογραφή του Glass. Το αποτέλεσμα είναι το μουσικό αντίστοιχο του Αϊνστάιν όταν συναντήθηκε με τον Ταγκόρ .
Το αγαπημένο μου κομμάτι στο album είναι τα όμορφα ανήσυχο "Along The Edge", αλλά το έργο είναι πανέμορφο στο σύνολό του! Καλή σας ακρόαση!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...