Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

«Τρισδιάστατη Εκτύπωση» / «3D Printing»

«3D printing», το όνομα της μεγάλης ανατροπής στην οικονομία 
Οι θεράποντες ιατροί της την «εκτύπωσαν» σε λίγες ώρες χρησιμοποιώντας αντί για ...μελάνι, σκόνη τιτανίου.
Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο όλοι, από τον απλό καταναλωτή μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, να μπορούν να σχεδιάζουν και παράγουν οι ίδιοι τα δικά τους μοναδικά προϊόντα μέσα σε λίγες ώρες! Ε, λοιπόν αυτός ο κόσμος θα αποτελεί την καθημερινή μας πραγματικότητα σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα.

Σύντομα, κάθε φορά που θα χρειάζεστε π.χ. κάποιο ειδικό εργαλείο ή ένα καινούργιο ανταλλακτικό θα μπορείτε να το παράγετε μόνοι σας μέσα σε εντυπωσιακά μικρό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα το …εκτυπώνετε!

«3D printing», το όνομα της μεγάλης ανατροπής στην οικονομία
Η πιο «καυτή» νέα τάση στην μεταποίηση ακούει στο όνομα «τρισδιάστατη εκτύπωση» ή «3D printing» αγγλιστί και έχει να κάνει με μια επαναστατική τεχνολογία που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και απειλεί ως το τέλος της δεκαετίας να φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία.

Πρόκειται για μια μέθοδο παραγωγής που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά δεδομένα, που θέλουν την παραγωγή ενός προϊόντος (από το σχεδιασμό ως τη συναρμολόγηση) μια σύνθετη, πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που προϋποθέτει την εμπλοκή (συχνότατα) πολλών, μεγάλων κι ακριβών μηχανημάτων.

«3D printing», το όνομα της μεγάλης ανατροπής στην οικονομίαΑτομικά... εργοστάσια
Τι ακριβώς είναι το «3D printing»; Η παραγωγή προϊόντων μέσω συσκευών «τρισδιάστατης εκτύπωσης». Αυτές οι συσκευές λειτουργούν όπως ένας παραδοσιακός εκτυπωτής, μόνο που αντί να τυπώνουν μελάνι πάνω σε χαρτί, δημιουργούν ένα προϊόν «τυπώνοντας» το ένα πάνω στο άλλο στρώματα ειδικών υλικών (διαφόρων πολυμερών και μετάλλων), με βάση ένα σχέδιο που έχει αποσταλεί στη συσκευή από έναν υπολογιστή.
 Με άλλα λόγια, σχεδιάζω στον υπολογιστή μου ένα προϊόν, αποστέλλω το μοντέλο που έχω σχεδιάσει στον «τρισδιάστατο εκτυπωτή» και μέσα σε λίγες ώρες έχω έτοιμο το νέο μου προϊόν!
 
«3D printing», το όνομα της μεγάλης ανατροπής στην οικονομία Η τεχνολογία αυτή εξαπλώνεται με εκρηκτικό ρυθμό και έχει ήδη μεγάλη χρήση στην βιομηχανία ιατρικών προϊόντων, ειδικά στα προσθετικά μέλη. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα 83χρονης σε μεγάλη χώρα της Ευρώπης, που χρειαζόταν άμεσα νέα σιαγόνα. Οι θεράποντες ιατροί της την «εκτύπωσαν» σε λίγες ώρες χρησιμοποιώντας αντί για …μελάνι, σκόνη τιτανίου. Αν ακολουθούσαν την παραδοσιακή οδό παραγωγής θα χρειάζονταν αρκετές ημέρες.

Σήμερα οι πιο φθηνοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές κοστίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ (κατασκευάζονται από εταιρείες όπως οι Stratasys, 3D Systems και MakerBot) και οι τιμές τους υποχωρούν συνεχώς. Εύλογα, οι ειδικοί της αγοράς υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή θα γίνουν τόσο προσιτοί ώστε να μπορεί να τους αγοράσει και να τους αξιοποιήσει μαζικά ο καθένας. Αρκεί να έχει μια βασική γνώση υπολογιστών και θα μπορεί να παράγει επιτόπου προϊόντα δικής του εφεύρεσης ή αντίγραφα προϊόντων που ήδη υπάρχουν, από απλά εργαλεία, κοσμήματα και ανταλλακτικά μέχρι ολόκληρα …αεροπλάνα!

Αυτό κατάφεραν δυο βρετανοί ερευνητές οι οποίοι κατασκεύασαν δικού τους σχεδιασμού κατασκοπευτικό αεροπλάνο μέσα σε μια εβδομάδα: Tους πήρε δυο μέρες να το σχεδιάσουν σε έναν υπολογιστή και πέντε να το …«εκτυπώσουν»!

«3D printing», το όνομα της μεγάλης ανατροπής στην οικονομία Όπως, δηλαδή, το διαδίκτυο και η κινητή τηλεφωνία έδωσαν τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να στήσει τη δική του επιχείρηση ή να προωθήσει τη δουλειά του στον κυβερνοχώρο, φέρνοντας μια επανάσταση στον τομέα των υπηρεσιών, ανάλογα «σαρωτική» επανάσταση αναμένεται να φέρει και το «3D printing» στη μεταποίηση, επιτρέποντας στον καθένα να στήσει το δικό του προσωπικό …εργοστάσιο. Σύντομα, οι όροι βιομηχανία και βιοτεχνία θα έχουν λάβει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα…
Η χρυσή εποχή των εξωτικών υλικών
Βιονικά μάτια, ρομποτικοί εξωσκελετοί για άτομα με αναπηρίες, «ζωντανά» τζελ που σκοτώνουν όλα τα μικρόβια, συνθετικό δέρμα, ευέλικτα νανοκυκλώματα, «μαγικά χαλιά» και …«μανδύες αορατότητας», αποτελούν ένα μικρό δείγμα των απεριόριστων δυνατοτήτων που φέρνει η συστηματική αξιοποίηση των λεγόμενων εξωτικών υλικών.

Ως τέτοια, νοούνται σπάνια υλικά που υπάρχουν στη φύση, όπως οι περίφημες «σπάνιες γαίες» που αξιοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα και το κοβάλτιο που χρειάζεται για την κατασκευή επαναφορτιζόμενων μπαταριών, αλλά και προηγμένα συνθετικά υλικά, όπως αυτά που κάνουν τα «τσιπ» των υπολογιστών να τρέχουν όλο και πιο γρήγορα ή εκείνα που δίνουν ώθηση στην επανάσταση της νανοτεχνολογίας.
«Φιλοσοφική λίθος» το γραφένιο
Η αυγή της εποχής αυτής ήρθε πριν από εννέα χρόνια, όταν δυο επιστήμονες ανακάλυψαν το εκπληκτικό αυτό υλικό που ακούει στο όνομα, γραφένιο.

Πρόκειται για ένα επαναστατικό υλικό με μαγικές ιδιότητες: τα φύλλα γραφενίου πάχους ενός …ατόμου είναι 100 φορές ισχυρότερα από το ατσάλι, είναι ο καλύτερος αγωγός θερμότητας από τα γνωστά υλικά, είναι καλύτερος αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από τον χαλκό και παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν φωτίζεται. Πρόσφατα δε, ανακαλύφτηκε ότι ως υλικό έχει την ιδιότητα του να… αυτοεπισκευάζεται!
 Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δυο επιστήμονες που το ανακάλυψαν έλαβαν το βραβείο Νόμπελ. Σήμερα, μεγάλος αριθμός επιστημόνων σε όλον τον κόσμο πειραματίζονται στα εργαστήριά τους με τα μόρια υφιστάμενων υλικών ή δημιουργώντας εντελώς νέες, συνθετικές ουσίες. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους δεν είναι ακόμα ορατά, όμως, σύντομα θα αρχίσουν να κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά με τη μορφή εντυπωσιακών νέων εφευρέσεων και τεχνολογιών υποδομής.
«3D printing», το όνομα της μεγάλης ανατροπής στην οικονομία Το τέλος του χρήματος
Αφού σάρωσε κάθε έκφανση της λεγόμενης παλαιάς οικονομίας το ψηφιακό …τσουνάμι έρχεται να μεταλλάξει και την καρδιά της: Ετοιμαστείτε για τη μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση στην ιστορία μετά τη γέννηση του χρήματος. Για την ακρίβεια, ετοιμαστείτε για τον …θάνατό του, τουλάχιστον όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.
Στη φυσική του μορφή, ως κέρματα και χαρτονομίσματα, το χρήμα «πεθαίνει», καθώς είναι απλώς ζήτημα χρόνου η πλήρης και ολοκληρωτική αντικατάστασή του από αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Αυτή η μια και μοναδική μεταρρύθμιση έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών να …ακονίζουν μαχαίρια εν αναμονή της μεγάλης μάχης για τη διαμόρφωση του νέου τοπίου οικονομικών συναλλαγών. Σήμερα βιώνουμε μια περίοδο «ειρηνικής συνύπαρξης» των δυο συστημάτων, δηλαδή του χρήματος σε υλική και ηλεκτρονική μορφή, με την πρώτη -την υλική- να φθίνει και τη δεύτερη να γιγαντώνεται καθημερινά.

Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί στο μέλλον με την εξαφάνιση της υλικής μορφής του χρήματος και την ολοκληρωτική επικράτηση της ηλεκτρονικής του εκδοχής. Αυτό θα σηματοδοτήσει κατακλυσμιαίες αλλαγές τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά και στη λειτουργία ολόκληρης της κοινωνίας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Αρκεί να σκεφθεί κανείς το εξής: Σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό περιβάλλον, δίχως καμία συναλλαγή με κέρματα και χαρτονομίσματα, τα περιθώρια για να φοροδιαφύγει κάποιος είναι ελάχιστα. Πρόκειται για ένα πυρηνικό όπλο δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και οικονομικοκοινωνικής μεταρρύθμισης για κάθε σύγχρονη οικονομία. Όταν όλες οι συναλλαγές είναι διάφανες, εντοπίσημες και φορολογίσιμες, πώς θα διακινείται το «μαύρο χρήμα»; Τι περιεχόμενο θα έχουν έννοιες όπως «λαθρεμπόριο» και «διαφθορά»; Οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες πιθανότατα θα κληθούν σύντομα να βρουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλιώς η προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον -όταν αυτό διαμορφωθεί- θα είναι πολύ δύσκολο.
Το 90% των ψηφιακών δεδομένων δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια
Το «Αγιο Δισκοπότηρο» για τις εταιρείες πληροφορικής

Το 90% των ψηφιακών δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο έχει δημιουργηθεί μόλις τα τελευταία δυο χρόνια. Με όλα δε αυτά τα βίντεο, τα τραγούδια, τις φωτογραφίες, τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ενημερώσεις πάσης φύσεως ιστοσελίδων που εξακολουθούν να δημιουργούνται, εκτελούνται, διακινούνται ή αποθηκεύονται καθημερινά, ο συνολικός αριθμός των ψηφιακών δεδομένων στη Γη αυξάνεται με ρυθμό 2,5 πεντακισεκατομμυρίων bytes την ημέρα.

Συνυπολογίστε στα παραπάνω, τα δεδομένα επιχειρηματικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και τα εκατομμύρια των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών και το αποτέλεσμα είναι ένας αστρονομικός αριθμός bytes ή κοινώς «Big Data».

Η επεξεργασία όλων αυτών των σκόρπιων κι ανεξέλεγκτων δεδομένων αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» μιας ολόκληρης αγοράς εταιρειών πληροφορικής που αναπτύσσουν λογισμικά που έχουν ως στόχο να προλαμβάνουν τρομοκρατικά χτυπήματα, φυσικές καταστροφές και πιθανά εγκλήματα. Το «ξεκλείδωμα» του «Big Data» αναμένεται να φέρει επανάσταση στη συλλογή κι αξιοποίηση πληροφοριών δίνοντας νέα διάσταση σε όλα τα πεδία από τη μετεωρολογία ως την ιατρική και τα χρηματοοικονομικά.
Πρόκληση το ψηφιακό οδόφραγμα
Μόνο που η επεξεργασία του «Big Data» κολλάει σε ένα βασικό πρόβλημα: Ενώ η επεξεργαστική ισχύς των υπολογιστών είναι ήδη υψηλή και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, η «μνήμη» τους δεν ακολουθεί με την ίδια γεωμετρική πρόοδο. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν τοίχο, ένα ψηφιακό οδόφραγμα που επιθυμούν πάση θυσία να υπερβούν.

Σήμερα, η βιομηχανία των υπολογιστών είναι πιο κοντά από ποτέ στην υπερπήδηση αυτού του τείχους «μνήμης» μέσω μιας νέας τεχνολογίας που είναι γνωστή ως υβριδικό κύβος μνήμης (HMC). Πιο σημαντικές από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι οι επιδόσεις του: Πρόκειται για μια μονάδα μνήμης που τρέχει ως και 15 φορές πιο γρήγορα από ό,τι οι συμβατικές, χρησιμοποιώντας έως 70% λιγότερη ενέργεια και καταλαμβάνοντας περίπου 90% λιγότερο χώρο! Με άλλα λόγια, ανοίγει ο δρόμος για να απελευθερωθούν ασύλληπτες δυνατότητες επεξεργασίας του Big Data, που με τη σειρά τους θα «γεννήσουν» αδιανόητες σήμερα εφαρμογές σε όλους τους κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...