Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Διεθνές Βραβείο στο Μουσείο Ακρόπολης για τη συντήρηση των Καρυάτιδων με λέιζερ

Διεθνές Βραβείο στο Μουσείο Ακρόπολης
και το ΙΤΕ για τη συντήρηση των Καρυάτιδων με λέιζερ


Πλήρες Τεύχος

Περιοδικό“Καινοτομία, Έρευνα και τεχνολογία”


 
 
 

 
  Το Μουσείο Ακρόπολης βραβεύθηκε από το International Institute for Conservation (IIC) της Βιέννης με το Keck Award 2012. Το βραβείο αφορά το πρόγραμμα του Μουσείου για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των Καρυατίδων της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου με χρήση τεχνολογίας λέιζερ.
Το βραβείο Keck υιοθετήθηκε από το IIC το 1994, έπειτα από πρωτοβουλία του ζεύγους Sheldon και Caroline Keck, πρωτοπόρων στη συντήρηση έργων τέχνης και απονέμεται κάθε δύο χρόνια «στο άτομο ή στην ομάδα που έχει συμβάλει κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση της κατανόησης και της εκτίμησης των επιτευγμάτων του έργου της συντήρησης».
   Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης απονομής έγκειται στην επιτυχία του Μουσείου Ακρόπολης να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια. Από το Δεκέμβριο του 2010, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν τις εργασίες των συντηρητών, συμμετέχοντας έτσι σε μια ιστορικής σημασίας μουσειακή διαδικασία.
  Η τεχνική λέιζερ που εφαρμόζεται είναι πρωτοποριακή και έχει αναπτυχτεί για το συγκεκριμένο σκοπό από το Μουσείο Ακρόπολης και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ). Η ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα επιτρέπει την απομόνωση ενός αγάλματος και τα ειδικά προστατευτικά πετάσματα που την περικλείουν εμποδίζουν την ακτινοβολία να βλάψει τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολουθούν σε οθόνη την εργασία της συντήρησης.

 
Μουσείο Ακρόπολης
http://www.theacropolismuseum.gr/
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
http://www.forth.gr/index_main.
php?l=g&c=20&i=288
Συντήρηση Καρυάτιδας (Conserving the
Caryatids) (βίντεο)
http://www.youtube.com/watch?v=bw
CNfQh8Woo&list=UU012zDsiS4ojJkze
rKQZeng&index=3&feature=plcp
The Keck Awards
http://www.iiconservation.org/about/
awards/keck





 




 
 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...