Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ιστορία του Θεάτρου Σκιών


πηγή:  www.karagkiozis.com/
 

          Πότε και πώς πρωτοεμφανίστηκε το θέατρο σκιών; Η σκιά είναι το πιο πιστό σκυλί μας. Μας ακολουθεί παντού… Άνθρωπος χωρίς σκιά δε γίνεται … Από παιδιά μας αρέσει να παίζουμε με τη σκιά μας … Να τη βλέπουμε να μεγαλώνει, να μικραίνει, ν’ αλλάζει σχήματα, να κινείται, να χάνεται. Με τη σκιά και το φως «έπαιζαν» κι οι αρχαίοι Έλληνες, κυρίως οι ιερείς στα Ελευσίνια μυστήρια, τελετές που γίνονταν προς τιμή της θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης.
          Σύμφωνα με την παράδοση, στην Κίνα τον 11ο αιώνα μ.Χ. κάποιος άρχοντας έχασε τη γυναίκα του. Ο φίλος του για να απαλύνει τον πόνο του άρχοντα ζωγράφισε τη μορφή της γυναίκας πάνω σ’ ένα λεπτό κομμάτι δέρμα και την έφτιαξε φιγούρα. Ύστερα φώτισε ένα λεπτό λευκό ύφασμα κι άρχισε να κουνάει πάνω του τη φιγούρα της γυναίκας, μιμούμενος παράλληλα και τη φωνή της. Έτσι μαλάκωσε ο πόνος του άρχοντα.
          Άλλοι υποστηρίζουν ότι το Θέατρο Σκιών το ανακάλυψαν νομάδες Τουρκομάνων τον 11ο αιώνα ή οι Άραβες (Περσία – Αίγυπτος) το 12ο αιώνα. Τον 16ο αιώνα το θέατρο σκιών είναι διαδεδομένο στην Οθωμανική αυτοκρατορία και αποτελεί μοναδική μορφή θεάτρου της εποχής στην περιοχή.

          Σύμφωνα μ΄ ένα θρύλο, ένας Έλληνας Υδραίος, ο Γ. Μαυρομάτης έφτασε στην Τουρκία απ’ την Κίνα με το θέατρο σκιών του. Εγκαταστάθηκε στην Πόλη κι έδωσε το όνομά του (μεταφρασμένο στα Τουρκικά) στον ήρωα του θεάτρου του. Από τότε ο Καραγκιόζης (Μαυρομάτης) έγινε ο πρωταγωνιστής του θεάτρου σκιών . Το θέατρο σκιών είναι το πρώτο θέατρο που εμφανίζεται στη νεότερη Ελλάδα και το επικρατέστερο για πολλά χρόνια.
         
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...