Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

«Future Library»: Πυρήνες δημιουργικότητας γίνονται 9 βιβλιοθήκες

Πυρήνες δημιουργικότητας γίνονται 9 βιβλιοθήκες

Ευπρόσδεκτη, διότι αισιόδοξη και εξωστρεφής, κάθε τέτοια είδηση-πρωτοβουλία! Στο link που ακολουθεί η εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας του
ΕΚΕΒΙ.
http://sykees8.blogspot.gr/2012/06/to-2.html

Το Ιδρυμα «Νιάρχος», όμως, επικουρικά πάντα, δηλώνει άλλη μία φορά «παρών». Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Future Library», που ιδρύθηκε το 2011 με την υποστήριξή του, μόλις ανακοίνωσε τη συνεργασία της με 9 από τις 46 βιβλιοθήκες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι οποίες ώς το τέλος του χρόνου θα έχουν αποκτήσει από ένα πλήρως εξοπλισμένο MEDIA Lab.

Οπως παραδέχτηκε και ο διαχειριστής της «Future Library», Δημήτρης Πρωτοψάλτου «το ζήτημα της βιωσιμότητας των ελληνικών βιβλιοθηκών δεν έχει λυθεί ακόμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οι υπάλληλοί τους θα διατηρούν τις θέσεις τους σε λίγο καιρό. Ακόμα όμως και πριν ανακύψει το θέμα περί συγχωνεύσεων και απολύσεων, τα προβλήματα ήταν πολλά». Ωστόσο, οι δημόσιες κεντρικές βιβλιοθήκες της Δράμας, της Λιβαδειάς και της Ναυπάκτου, καθώς και οι δημοτικές της Κοζάνης, των Τρικάλων, της Κορίνθου, του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, των Χανίων και της Ηλιούπολης, έχουν λόγους να αισιοδοξούν.
Η επιλογή των παραπάνω έγινε αφού προηγήθηκε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, κι αφού διαπιστώθηκε ότι διέθεταν στο εσωτερικό τους χώρους που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε «άνετους» και «ελκυστικούς» πυρήνες δημιουργικότητας. Στις ίδιες βιβλιοθήκες, άλλωστε, καθώς και σ' εκείνη της Βέροιας, χάρη στη «Future Library» προσφέρεται από τον Απρίλιο δωρεάν πρόσβαση στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό «περίπτερο» του κόσμου, καθώς οι επισκέπτες τους μ' ένα απλό κλικ βρίσκονται μπροστά σε 2.200 περιοδικά κι εφημερίδες, από 101 χώρες, σε 54 διαφορετικές γλώσσες.
«Τα MEDIA Lab», σύμφωνα με τον Δ. Πρωτοψάλτου, «θα δώσουν ευκαιρίες σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία, ν' αποκτήσουν πρόσβαση στη μάθηση και το παιχνίδι, να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν». Τι μπορεί να κάνει κανείς μέσα σ' ένα MEDIA Lab; Από την παραγωγή και επεξεργασία ενός βίντεο μέχρι την ψηφιακή καταγραφή μιας μαρτυρίας, κι από το απλό σερφάρισμα στο Διαδίκτυο μέχρι την ηχογράφηση ενός τραγουδιού ή ενός ραδιοφωνικού σποτ.
Διαδραστικές
Η ποικιλία των δράσεων υπαγόρευσε και την ευέλικτη πρόταση της εταιρείας Α&Μ Architects, η οποία διακρίθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και μπαίνει πια σε φάση υλοποίησης. «Εχοντας ως στόχο την ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο», εξήγησε ο επικεφαλής της, Αλέξανδρος Κομνηνός, «σχεδιάσαμε εύκολα αναπροσαρμοζόμενες ζώνες δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίζουν απρόσκοπτα και την ατομική μελέτη και την ομαδική ή διαδραστική επικοινωνία».
Βασικός συνεργάτης της «Future Library», τόσο στην εσωτερική διαμόρφωση των MEDIA Lab όσο και στο κομμάτι της τεχνογνωσίας μέσω της εκπαίδευσης των υπαλλήλων των βιβλιοθηκών, είναι η Google. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Διονύσης Κολοκοτσάς, «το ζητούμενο είναι να δούμε τις βιβλιοθήκες όχι μόνο ως θησαυροφυλάκια γνώσης, αλλά και ως χώρους καινοτομίας και ανταλλαγής ιδεών». Διόλου τυχαίο που κατά την ανακοίνωση του νέου αυτού προγράμματος του Ιδρύματος «Νιάρχος», η βραβευμένη από το Ιδρυμα Γκέιτς Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας μνημονεύτηκε ως πρότυπο κατά κόρον, μολονότι η παρουσία του παλιού της διευθυντή, Γιάννη Τροχόπουλου, σημερινού διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Νιάρχος», ήταν άκρως διακριτική.
   
«Μαγικά κουτιά»
Από το 2011 μέχρι σήμερα η «Future Library» έχει οργανώσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων σε δημόσιες βιβλιοθήκες, έχει συμβάλει στην ανανέωση των συλλογών τους και της τεχνολογικής τους υποδομής, έχει εξοπλίσει με ηλεκτρονικά «Μαγικά κουτιά» τα παιδικά τμήματα εννιά εξ αυτών στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στο άρμα της φετινής καλοκαιρινής της εκστρατείας έχουν «δεθεί» πάνω από εκατό βιβλιοθήκες ανά την επικράτεια. Οι εκδηλώσεις των παραπάνω υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τις 3.400, έχοντας για αποδέκτες περίπου 60.000 γονείς και παιδιά. Μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο σ' αυτήν την ιστορία στο μέλλον, μέχρι πότε θα υπάρχουν βιβλιοθήκες δύο ταχυτήτων και αν η φροντίδα που επιφυλάσσεται στην τεχνολογική καινοτομία θα συνεχιστεί κι ως προς τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...