Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Comenius Program: Thoughts and connotations for the meeting and the trip to Turkey / Πρόγραμμα Comenius: Σκέψεις και συνειρμοί για τη συνάντηση και το ταξίδι στην Τουρκία

 
Comenius in Ankara!!!

 

Πρώτη Τάξη
First Class
   Μετά από την αρχική, "δημοσιογραφικού" χαρακτήρα ανάρτηση για τα γεγονότα και τις δραστηριότητες της συνάντησης και του ταξιδιού στην Τουρκία (http://sykees8.blogspot.gr/2013/10/comenius-program-meeting-in-turkey.html) στο πλαίσιο του Προγράμματος Comenius «Show me your school, I’ll show you mine» (comeniusshowmeyourschool.blogspot.gr/) και αφού άφησα να παρέλθει ένα "ασφαλές" χρονικό διάστημα, ξεκινώ να ξετυλίγω τις σκέψεις, τους συνειρμούς και τα συναισθήματα που μου γέννησε αυτή η εμπειρία, κάτι άλλωστε που μοιράστηκα μαζί σας και μετά το περσινό ταξίδι στα χωριά της Προβηγκίας στη ΝΑ Γαλλία (http://sykees8.blogspot.gr/2013/05/comenius-comenius-program-thoughts-and.html).
 
 
Ποιο χρώμα να βάλω εδώ;
 What color to put here?
 
   Κι αυτό το ταξίδι μάς "χάρισε" μοναδικές εμπειρίες που νιώθω την αδήριτη Ανάγκη να τις κοινωνήσω για δύο λόγους, όπως τους συζήτησα με την καλή φίλη, συνάδελφο και ψυχή του Προγράμματος για την Τουρκία, τη Zülfiye. Αρχικά, καθώς μεγαλώνω, αντιλαμβάνομαι ολοένα και περισσότερο την αξία του να σώζονται οι Στιγμές, να φαίνονται ξεκάθαρα τα Σημεία Στίξης της ζωής μας, γιατί έτσι μόνο αποκτά νόημα ο χρόνος που κυλά. Εξάλλου, με όχημα το μοίρασμα εμπειριών σε φίλους - και όχι μόνο - το ταξίδι ... συνεχίζεται στις καρδιές και το μυαλό μας! Έτσι απλά...

"Καλώς ήρθατε!" από τους μαθητές της Τετάρτης Τάξης.
"Hoş Geldiniz" by the students of Fourth Grade.


   Το σχολείο που επισκεφθήκαμε  στην Άγκυρα, το Konutkent Primary school”, μία καινούρια σχολική κοινότητα (Έτος Έναρξης Λειτουργίας: 2010) σίγουρα είναι πάνω από τον μέσο όρο της συνολικής επικράτειας της Τουρκίας, αφού διαθέτει σύγχρονες υποδομές και άφθονα υλικοτεχνικά μέσα.


Σύγχρονες υποδομές στην αίθουσα διδασκαλίας
Modern infrastructure in the classroom
Θα λέγαμε ότι αντιπροσωπεύει αυτό που υποστήριξε ο περιφερειάρχης κατά την επίσημη υποδοχή μας, "την επένδυση στην εκπαίδευση από το απόθεμα της οικονομικής ανάπτυξης".



Οι δωδεκάχρονες μαθήτριες διαβάζουν τα γράμματα που τους έστειλαν οι μαθητές μας από την Αθήνα. Ένα ακόμη κανάλι επικοινωνίας ανοίγει μέσα από το Πρόγραμμα!
The twelve year girls read letters that were sent our students from Athens. Another communication channel is opened from within the Program!
 

Στο νηπιαγωγείο
Ιn kindergarten
   Ένα, ακόμη, σημείο που μου προξένησε θετική εντύπωση από την τοποθέτηση του επίσημου εκπροσώπου του τουρκικού κράτους αποτελεί η θέση του για "την υποστήριξη της συμμετοχής των σχολείων σε διεθνή προγράμματα, όπως το Comenius, με σκοπό τη βελτίωσή τους μέσα από τη σύγκριση με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών". Ένιωσα, δηλαδή, ένα έμπρακτο και όχι προσχηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά του, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Πρόγραμμα.
Εξαιρετική η παρουσίαση των άλλων χωρών από τους Τούρκους Συναδέλφους
Excellent presentation of other countries by the Turkish Colleagues
  Αυτό είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό, η διερεύνηση του οποίου, νομίζω ότι θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Με ποιον τρόπο, δηλαδή, "αξιοποιούνται" οι εκθέσεις κι οι αναφορές των αποτελεσμάτων των δράσεων του Comenius από τις εκπαιδευτικές ηγεσίες κάθε χώρας. Για τη χώρα μας, για παράδειγμα, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος...
Ώρα για μαθηματικά!
Time for mathematics!
 
  Σε ό,τι αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά, το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό της Ελλάδας (πυραμιδωτή διάρθρωση, συγκεντρωτικό χαρακτήρα, παραπλήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα, κοινά σχολικά βιβλία για όλη την επικράτεια που μοιράζονται από το Υπουργείο Παιδείας, παρόμοια οργανωμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση) αλλά και σημαντικές διαφορές (διαρθρωμένο σε τέσσερις τετραετίες: 4 + 4 + 4 έτη, δεν υπάρχουν δάσκαλοι ειδικοτήτων στην πρώτη βαθμίδα, κοινή ενδυμασία των μαθητών για κάθε σχολείο).
30 διδακτικές ώρες / την εβδομάδα για το δημοτικό σχολείο: κατανομή γνωστικών αντικειμένων ανά τάξη
30 hours / week for primary school: distribution subjects per class
  Μου προξένησε, επίσης, μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η διάταξη των θρανίων σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας ήταν η παραδοσιακή μετωπική. Δεν είδαμε, δηλαδή, διάταξη των θρανίων σε ομάδες εργασίας ή σε Π.  Ένιωσα, συνολικά, αλλά προφανώς και δεν είμαι σίγουρος για αυτό, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πειθαρχημένο και σφιχτό εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν ξέρω πόσο χώρο δίνει στον Τούρκο συνάδελφο για αυτενέργεια και εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις.
Η ίδια, ακριβώς, δραστηριότητα υπάρχει και στο ελληνικό βιβλίο
The same, precisely, activity exists in the Greek book.
 
Στην παλιά πόλη της Άγκυρας
  Ξεφεύγοντας από τα στενά εκπαιδευτικά πλαίσια θα ήθελα να σταθώ στα ακόλουθα. Σε ό,τι αφορά την Άγκυρα είναι μια πόλη σύγχρονη, ραγδαία αναπτυσσόμενη, με μοντέρνες υποδομές και υπηρεσίες, αλλά το κομμάτι της που με γοήτευσε είναι το ιστορικό κέντρο της κι η παλιά πόλη γύρω από το κάστρο-ακρόπολη.
 
 Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη συνοικία Hamamonu, ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, στην παλιά πόλη.
Hamamonu, separate architectural beauty in the old city

    Κάτι το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν επισκέπτη στην Τουρκία είναι η θέση που κατέχει το πρόσωπο του φυσικού, ιστορικού ηγέτη της γειτονικής χώρας, του Κεμάλ Ατατούρκ. Η αναγνώριση κι η "λατρεία" προς το πρόσωπο του Κεμάλ ερμηνεύονται με αιτίες τόσο ιστορικές (το 1920, με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία ήταν από την πλευρά των ηττημένων και μέσα σε δύο έτη ο ηγέτης της "αναποδογύρισε" την Ιστορία για τον τουρκικό λαό) όσο και πολιτικές, αφού αντιπροσωπεύει την εξωστρέφεια και τον κοσμοπολιτισμό προς τη Δύση, σε σχέση με το ισλάμ.


 




   
Ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι παντού!
Kemal Ataturk is everywhere!
Αυτό, όμως, που μοιάζει δύσκολα αποδεκτό για την προσωπική μου πολιτική αίσθηση και ιδεολογία είναι η, κατά κάποιο τρόπο, "θεοποίησή" του. Θα ένιωθα, δηλαδή, άβολα με την ύπαρξη φωτογραφιών οποιουδήποτε ηγέτη στην τάξη μου και δεν ξέρω, ειλικρινά, εάν μπορούσα να εργαστώ μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο... Ειλικρινά, δεν το ξέρω...


 
Ωραία βλέμματα!
Nice face expression!
  Ένα, ακόμη, πολιτιστικό, ιστορικό στοιχείο που μου αποκαλύφθηκε κατά την επίσκεψή μας στην Καππαδοκία (συγκλονιστική εμπειρία για την οποία θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση) και το οποίο αποτελούσε Ανάγκη μου, εξαιτίας και της μικρασιατικής καταγωγής μου, είναι η διάκριση μεταξύ του τι είναι τελικά "τουρκικό" ή τι είναι "ελληνικό" από την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας. Την απάντηση μου την έδωσε ο Ünsal ACAR, ξεναγός μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι και τον ευχαριστώ θερμά. Ο βίαιος χωρισμός του '22 υπήρξε η αιτία να διαλυθεί ο κοινός και ενιαίος πολιτισμός της Ανατολίας, που αναπτύχθηκε σε αυτή την περιοχή και ο οποίος με μοναδικό τρόπο ήταν, τελικά, ένας αυτούσιος πολιτισμός με χαρακτηριστικά από την κουλτούρα όλων των πληθυσμών που ζούσαν σε αυτά τα μέρη. Από εκείνο το ταξίδι στην Καππαδοκία, σκέφτομαι καθημερινά την πορεία ζωής αυτής της Γενιάς...
 
Παλαιοχριστιανικός ναός στη Μαλακοπή
Early Christian church in Malakopi


   Συνολικά, όμως, επρόκειτο για ένα ταξίδι γευστικής πανδαισίας! Μέχρι, σήμερα, όταν ρωτούσα τα φιλικά και συγγενικά πρόσωπα που επισκέπτονταν την Τουρκία για τα φαγητά και τα γλυκά της μου απαντούσαν: "Μόνο όταν πας εκεί, θα καταλάβεις..." τώρα χρησιμοποιώ κι εγώ τα ίδια λόγια!
Tα αρώματα, τα χρώματα κι οι γεύσεις στη Γη της Ανατολίας!

 

Και, αληθινά, πόσο πιο ελκυστικά και θελκτικά γίνονται τα αρώματα, τα χρώματα κι οι γεύσεις όσο πιο πολύ εισέρχεσαι στη Γη της Ανατολίας!

Χρώματα, χρώματα και ... χρώματα!
Colors, colors and ... colors!






Αγωνία, λίγο πριν από την ... αποκάλυψη!
Suspense, shortly before ... revelation!
Anna creates her own first  Ebru
  Κλείνοντας αυτή τη δεύτερη ανάρτηση για το ταξίδι στην Τουρκία να μοιρασθώ μαζί σας "το Παιχνίδι των Συνειρμών" αν και οι συνειρμοί δύσκολα αποτυπώνονται στο χαρτί, γιατί κυλάνε και τρέχουν διαρκώς... Η μεταφορά της παραδοσιακής ισλαμικής, τουρκικής ζωγραφικής Ebru από το νερό στο  χαρτί ή το ύφασμα είχε την αίσθηση της προσμονής της εμφάνισης ασπρόμαυρης φωτογραφίας, για όσους έχουν την εμπειρία του αναλογικού φιλμ... τα δευτερόλεπτα της αναμονής στο υγρό στοιχείο παραπέμπουν με έναν τρόπο σε ... γέννα! .....



 
Η χρωματιστή σκάλα: ένας εμπνευσμένος τρόπος αντίδρασης!
 The colored ladder: an inspired way reaction!
  ...Ο εμπνευσμένος τρόπος αντίδρασης του τουρκικού λαού να χρωματίζει με έντονα χρώματα τους δημόσιους εξωτερικούς χώρους!






... Ο ήχος από το σάζι,  τον ταμπουρά και το βιολί, το βράδυ στην παλιά πόλη! ...   Η τέχνη της καλλιγραφίας... Το φως της Καππαδοκίας...
Το φως της Καππαδοκίας...
The light of Cappadocia ...

 

Η αίσθηση της Ανατολής
The sense of the East
  Οι ταξιδιάρικες μουσικές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πανεπιστημίου της Άγκυρας!!!...Τα πρώτα μας γενέθλια!!! ... Το δυναμικό μέλλον του Comenius, όπως το περιέγραψε ο Ibon.... Η ζεστασιά των Τούρκων συναδέλφων!!! ... Όλα όσα μας ενώνουν με τον τουρκικό λαό κι είναι τόσα πολλά!




  



  Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Zülfiye, τον Nihat, τη Fatime, τη Nilgün κι όλους τους υπόλοιπους Τούρκους συναδέλφους για την υπέροχη φιλοξενία!!! ..... Το ταξίδι συνεχίζεται!!!
 


                                                                   Για το sykees8
                                                  Ευθύμης (Μάκης) Χατζηευσταθίου

Υ.Γ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Τουρκία ξυπνούσαν μνήμες από τη γιαγιά μου, της οποίας το αγαπημένο τραγούδι το αφιερώνω στους Τούρκους συναδέλφους!


Bekledim de gelmedin sevdigimi bilmedin

Gozyasimi silmedin hiη mi beni sevmedin?

soyle, soyle! hiη mi beni sevmedin?

bir opucuk ver bana yalvariyorum sana
beni kucaklasana kollar1na alsana soyle,
soyle hiη mi beni sevmedin?
Istanbul konaginda beni var yanaginda
bir opucuk ver bana yalvariyorum sana
soyle, soyle hiη mi beni sevmedin?


     
   After the initial, " journalistic " character post about the events and activities of the meeting and the trip to Turkey (http://sykees8.blogspot.gr/2013/10/comenius-program-meeting-in-turkey.html ) under the Programme Comenius «Show me your school, I'll show you mine» (comeniusshowmeyourschool.blogspot.gr/) and letting it take a "safe " time, I begin to unravel the thoughts, associations and feelings I gave birth to this experience, which - indeed - I shared with you and after last year's trip to the villages of Provence in SE France (http://sykees8.blogspot.gr/2013/05/comenius-comenius-program-thoughts-and.html).
Zülfiye, soul of the program for Turkey

   That's our trip gave unique experiences that I feel the Dire Need to commune for two reasons, as they talked with good friend, colleague and so
 
ul of the program for Turkey, Zülfiye. Initially, as I'm getting older I realize more and more the value of saved Moments, they stand Punctuation of our lives, because it only makes sense the time spent. Moreover, vehicle sharing experiences to friends - and not only - the journey ... continues in our hearts and our minds! So just ...
 
Τhe journey ... continues in our hearts and our minds! So just ...
 

  The school we visited in Ankara "Konutkent Primary school", a new community school (Year Opening: 2010) is definitely above the average of the total territory of Turkey, as it has modern infrastructure and abundant logistical.
"Konutkent Primary school",  in Ankara

 

  We would say that this represents the prefect supported by the official welcome "investment in education from the stock of economic growth ."


 Investment in education from
 the stock of economic growth



   One, still point my positive impression caused by the placement of the official representative of the Turkish state is the place for " the support of the schools' participation in international programs such as Comenius, for improvement through comparison with educational systems of other countries. " I felt that one 's practical and no pretense interest from the side, what really happens in the Program.


  
This is an attribute, the investigation of which, I think I had a huge interest. How, namely, " exploited " reports and reports the results of the Comenius actions by the educational leaders of each country. For our country, for example, I'm not very optimistic ...

 


The educational system of Turkey

 

Common textbooks throughout the country,
 shared by the Ministry of Education
 As regards the general characteristics, the educational system of Turkey has many similarities with that of Greece (pyramidal structure, centralized, similar curriculum, common textbooks throughout the country that are shared by the Ministry of Education, similarly organized higher education) and significant differences (organized in four -year period: 4 + 4 + 4 years, there aren't specialist teachers in tier,  common attire of students for each school).

  Caused also strong impression to me that the arrangement of desks in all classrooms was the traditional frontal. We did not see, ie, arrangement of desks in working groups or Π. I felt overall, but obviously I'm not sure about this, that we are dealing with a tight and disciplined educational system, I don't know how much space gives the Turkish colleague self-motivated and alternative teaching methods and approaches.

Ankara Overview From Citadel

  

   Escaping the narrow educational contexts would like to focus on the following. As regards Ankara is a modern city, rapidly growing, with modern infrastructure and services, but part of that fascinated me is the historical center and the old town around the castle - citadel. Particular mention should be made to district Hamamonu, separate architectural beauty in the old city.


Comenius!

 

    Something that can not go unnoticed by anyone visitor to Turkey is the position of the face of natural, historical leader of a neighboring country, Kemal Ataturk. The recognition and the " cult " in the face of Kemal interpreted causes, both historical (in 1920, with at the end of World War II, Turkey was on the losing side and within two years the leader of the " flipped " the history of the Turkish people)  and policies, accounting extraversion and cosmopolitanism to the West, in relation to Islam.
Anıtkabir, Atatürk's Mausoleum
 

 
  This, however, seems difficult to accept my personal feeling and political ideology is, somehow, " deification " of. I would feel, ie, uncomfortable with being photos of any leader in my class and I don't know, honestly, if I could work in such a context ... Honestly, I don't know ... 
 
     An even cultural, historical element that I discovered during our visit to Cappadocia (shocking experience for which I will post separately) which constituted my needs and because of my origins in Anatolia, is the distinction between what is ultimately 
Our guide to Cappadocia, Ünsal ACAR
Turkish or Greek or ... finally Anatolia cofee!!!
" Turkish " or what is " Greek " to the common cultural heritage. My answer was given by Ünsal ACAR, guide us in this exciting journey and I thank him warmly. Rough separation of '22 was the cause to dissolve the joint and independent culture of Anatolia, developed in this area and who uniquely was ultimately an unchanged culture with features of the culture of all peoples living in these places.
 
 Since that trip to Cappadocia, I think, daily, the course of life of this generation ....
Our visit to Cappadocia was shocking experience, for which I will post separately

   
Overall, though, this was a trip tasty feast! Until today, when I asked the friendly and relatives who visited Turkey for the food and desserts they answered: "Only when you go there, you understand ... " Now I use, exactly, the same words!


A trip tasty feast!


And, really, how much more attractive and alluring are the smells, colors and flavors as much enters the Anatolian Earth!

The smells, colors and flavors as enters the Anatolia
 are more attractive

  

The transfer of Ebru painting of water on cloth had a sense of anticipation
  of the occurrence black and white photography
Seconds of waiting in the liquid element
mentioning a way to ... birth!!!
   Closing this second suspension for the trip to Turkey to share with you the " Game of associative " though the associations are hard to capture on paper, because  run constantly ... The transfer of traditional Islamic, Turkish Ebru painting of water on paper or cloth had a sense of anticipation of the occurrence black and white photography, for those who have experience of analog film ... seconds of waiting in the liquid element mentioning a way to ... birth!!! .....
The method was inspired by the Turkish people to paint in bright colors public outdoors! ... The sound of the saz, the tambouras and violin, in the evening in the old town! ... The art of calligraphy ... The light of Cappadocia ... The beautiful music radio station of the University of Ankara! ... Our first birthday! ... The potential future of Comenius, as described by Ibon .... The warmth of the Turkish colleagues!!! ...  

Everything we have in common with the Turkish people and they are so many!!!


Comenius στον .... αέρα πάνω από την εντυπωσιακή λίμνη άλατος!
Comenius on .... air over the impressive salt lake!



   Thank you from the bottom of our hearts
Zülfiye, Nihat, FatimeNilgün and all other Turkish colleagues for the wonderful hospitality! The journey ....continues!



PS During the trip to Turkey woke memories of my grandmother, whose favorite song is dedicated to the Turkish colleagues!!!
                                                                  
 
                                                                  For sykees8

                                                  
Efthimis (Makis) Chatziefstathiou
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 























































 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

   
 
 


 








 

 



 

 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...