Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Marc Hermann: "Τότε και τώρα" / Marc Hermann: «Then and Now»

        
«Εμπνέομαι όχι από φανταστικούς χαρακτήρες, αλλά από αληθινούς ανθρώπους που κατέγραψαν τη ζωή στη Νέα Υόρκη, στα μέσα του 20ου αιώνα».
 
    Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Marc Hermann, ιστορικό και φωτογράφο, ο οποίος τον Σεπτέμβρη του 2013 εντυπωσίασε με την έκθεσή του «Τότε και Τώρα».  Στη συγκεκριμένη σειρά φωτογραφιών, ο Hermann δημιουργεί φωτογραφίες από παλιές που απεικονίζουν σκηνές εγκλημάτων, ενώνοντάς τις με τις ακριβείς τοποθεσίες, όπως αυτές είναι σήμερα.
   Πρωτογενές υλικό αποτέλεσαν φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο της εφημερίδας New York Daily News. Επέλεξε φωτογραφίες που δείχνουν ιστορικές σκηνές εγκλημάτων (πυρκαγιές, συντριβές αεροπλάνων, δολοφονίες κ.λ.π.), και δημιούργησε νέες, ενώνοντάς τις με σημερινές σκηνές των ίδιων τοποθεσιών.
    «Η Νέα Υόρκη αλλάζει και μεταμορφώνεται διαρκώς», λέει ο Hermann.  «Διάφορες τραγωδίες που, κάποτε, επηρρέασαν ολοκληρωτικά τις ζωές συνανθρώπων μας, σήμερα έχουν ξεχαστεί.  Πολλές φορές συμβαίνει να στεκόμαστε στο μέρος όπου συνέβη μια αποτόπαιη δολοφονία και να μην το γνωρίζουμε, απλά και μόνο επειδή η ζωή συνεχίζεται».
Ας δούμε μερικές από τις φωτογραφίες της σειράς «Then and Now» του Marc Hermann.
 
1
 
1. Το δέντρο που βρίσκεται μπροστά στον αρ. 923 της 44ης Οδού στο Μπρούκλιν, είναι ο μόνος επιζών μάρτυρας της δολοφονίας του γκάνγκστερ Frankie Yale, την 1η Ιουλίου του 1928.  Εκείνη την ημέρα, το αυτοκίνητο ΄που οδηγούσε ο Yale έπεσε πάνω στα σκαλοπάτια του σπιτιού, καθώς ο ίδιος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς  που δέχτηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.
 
2
 
2. Η γωνία που σχηματίζουν η λεωφόρος Classon και η οδός Pacific, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, υπήρξε θέρετρο ιδιαίτερης δράσης στις 28 Ιουλίου του 1957, όταν ένα κλεμένο αυτοκίνητο τράκαρε πάνω σε μια κολώνα φωτισμού.  Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από έναν νεαρό, ο οποίος μόλις είχε αφεθεί ελεύθερος από το Αναμορφωτήριο του Μπρούκλιν, στο οποίο είχε καταλήξει μετά από τη σύλληψή του για κλοπές αυτοκινήτων! Η συγκεκριμένη γωνία, ακόμη και σήμερα, παραμένει χωρίς αλλαγές, εκτός από τις σύγχρονες πινακίδες που βρίσκονται πάνω από το σημείο του ατυχήματος.
 
3
 
3. Αρ. 137 της οδού Wooster, στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης.  Την δεκαετία του 1950 δεν υπήρχε κατάστημα της αλυσίδας North Face στην οδό Wooster.  Αυτό που υπήρξε εκεί, ήταν μια μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά, στις 16 Φεβρουαρίου του 1958.  Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και το κτήριο ισοπεδώθηκε.  Εκεί όπου άλλοτε στεκόταν το μέγαρο της χαρτοβιομηχανίας Elkins Paper & Twine Co., σήμερα βρίσκεται ένα εμπορικό κέντρο.
 
4
 
4. Ο γκάνγκστερ Salvatore Santoro, δολοφονείται στον προθάλαμο του σπιτιού που βρίσκεται στον αρ. 427 ½, της οδού Hicks στο Μπρούκλιν, στις 31 Ιανουαρίου του 1957.  Το κτήριο, τότε και τώρα.
 
5
 
5. 22 Ιουλίου 1943, Νέα Υόρκη.  Όχι, ούτε πόλεμος ούτε πραξικόπημα.  Ένας Μ-7 καταστροφέας αρμάτων μάχης μεταφέρεται από το Δημαρχείο της πόλης στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της 42ας Οδού, προκειμένου να εκτεθεί.
 
6
 
6. Μόνο μερικά σημάδια στον τοίχο του κτηρίου αυτού της Λεωφόρου Porter, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, θυμίζουν το δυστύχημα της 4ης Απριλίου του 1959.  Ένα αυτοκίνητο συνέτριψε και σκότωσε την τρίχρονη Martha Cartagena, ενώ εκείνη έκανε βόλτα στο πεζοδρόμιο με το ποδηλατάκι της.
7
 
7. Στο αρχείο της Daily News, υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από εκείνο το πρωινό της 19ης Μαρτίου του 1942.  Η Edna Egbert, που ζούσε στον αρ. 497 της οδού Dean στο Μπρούκλιν, αποφάσισε ότι δεν ήθελε άλλο τη ζωή της και βγήκε στο παραπέτο.  Η αρχειακή φωτογραφία δείχνει την γυναίκα να απωθεί τους αστυνομικούς που έσπευσαν προς διάσωσή της.  Αν και βαμμένο κόκκινο σήμερα, το κτήριο παραμένει κατά τα λοιπά όπως ακριβώς ήταν πριν από 70 χρόνια.
 
8
8. Η σκάλα στον αρ. 992 του Southern Blvd., στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, στάθηκε μάρτυρας μιας κλασικής σκηνής ζηλοτυπίας με τραγική κατάληξη.  Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1961, ο James Linares  κείτεται αιμόφυρτος στην αγκαλιά της φιλενάδας του Josephine Dexidor, πυροβολημένος από τον έξαλλο σύζυγό της.  Η σκάλα διατηρεί μέχρι σήμερα το ίδιο κάγκελο.
 
#dnmashup
 
9. Οδός Court, αρ. 66.  31 Ιανουαρίου 1961.  Ένας σωλήνας γκαζιού με διαρροή υπήρξε η αιτία για μια μαζική έκρηξη, σ’ αυτό το κτήριο γραφείων του κεντρικού Μπρούκλιν.  Βιτρίνες μαγαζιών κατέρρευσαν και 28 άτομα τραυμαστίτηκαν.  Το κτήριο και οι 30 όροφοί του άντεξαν και σήμερα τίποτα δεν μαρτυρά την περιπέτειά του.
 
#dnmashup
 
10. Οδός Grand, αρ. 31, Williamsburg.  Οι πυροσβέστες αγωνίζονται να δαμάσουν τη φωτιά που ξέσπασε εκεί, στις 16 Φεβρουαρίου του 1946, ρίχνοντας νερό τόσο από τις οδούς Grand και Kent, όσο και από τις στέγες γειτονικών σπιτιών.  Το κτήριο σώθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα, αν και χωρίς τους δύο τελευταίους ορόφους του.
 
#dnmashup
 
11. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1960 συνέβη η –μέχρι τότε- χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία των Η.Π.Α.  Η πτήση 826 της εταιρίας United Airlines οδηγεί 134 άτομα στον χαμό, καθώς το τζετ συγκρούεται στον αέρα με ένα μικρότερο αεροπλάνο της TWA.  Η τραγωδία συμβαίνει πάνω από το Staten Island και, εκτός από το σύνολο των επιβατών και των δύο αεροπλάνων, σκοτώνονται και πολλοί στο έδαφος.  Η φωτογραφία, τραβηγμένη της επόμενη ημέρα, δείχνει κομμάτια από τα συντρίμμια που έπεσαν στην 7η Λεωφόρο, στο σημείο που συναντά την Πλατεία Sterling.  Πολλά κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ, μέχρι σήμερα, βετεράνοι αστυνομικοί και πυροσβέστες θυμούνται το δυστύχημα ως ένα από τα πιο θανατηφόρα και τραγικά της καριέρας τους.
 
#dnmashup
 
12. 30 Ιουλίου, 1950, διασταύρωση Prospect Park West και 15ης Οδού.  Αστυνομικοί πάνω από το πτώμα του ντετέκτιβ Michael Dwyer, βετεράνου του τμήματος της Wall Street, ο οποίος αυτοκτόνησε κοντά στην είσοδο του Prospect Park, ένα κυριακάτικο πρωινό που, πολύς κόσμος, έκανε τη βόλτα του στην ήσυχυ γειτονιά.
 
#dnmashup
 
13. Και, όπως κάθε καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του κάνει την αυτοπροσωπογραφία του, έτσι και ο Marc Hermann βάζει τον εαυτό του μαζί με συναδέλφους του, όπως αυτοί είχαν φωτογραφηθεί 70 χρόνια πριν, στο Δικαστήριο του Μανχάτταν, στον αρ. 100 της Οδού Centre.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...