Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Περιηγητής για αυτιστικά παιδιά Zak Browser Gold

πηγή: http://www.sotostips.gr/

Ο περιηγητής για αυτιστικά παιδιά(κι όχι μόνο) Zak Browser Gold, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι σχεδιασμένος ειδικά΄για παιδιά και teenagers διαφόρων ειδών αυτισμού, για αυτά που πάσχουν από το σύνδρομο Asperger, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ, PDD) ή PDD-NOS.

Ό Zak Browser Gold εκτός του ότι είναι πολύ χαριτωμένος και διασκεδαστικός όπως διαπίστωσα, είναι ασφαλής κατά δήλωση τους (δεν έχει π.χ. πεδίο αναζήτησης ή διεύθυνσης)  και έχει φροντίσει για την ηρεμία των παιδιών στον σχεδιασμό του ώστε να μην θεωρείται από αυτά ένα καταπιεστικό και δυσβάστακτο περιβάλλον.

 Το πρόγραμμα προσφέρεται για Windows, Mac, iPad(!!) και ίσως σύντομα για android tablets?

Μετά την εγκατάσταση πχ στα Windows 7 Που το δοκίμασα, ο περιηγητής Zak Browser Gold για αυτιστικά παιδιά καταλαμβάνει όλη την οθόνη μεταμορφώνοντας την σε ένα συμπαθητικό ενυδρείο με όμορφα χρώματα κινούμενα ψαράκια. Ακούγετε για λίγο μουσική.

Τα εικονίδια λοιπόν είναι σε αυτήν την ιδιότυπη "επιφάνεια εργασίας". Υπάρχουν
  • Aquarium[ενυδρείο]
  • Television
  • Games
  • Music
  • Stories[ιστορίες]
  • Activities[δραστηριότητες]
  • Zak Apps[παιδικές εφαρμογούλες]
και φυσικά ένα εικονίδιο Surprise το οποί δε σας λέω τι περιέχει. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Ο παππούς του Ζακ(Zack), ο John LeSieur προφανώς ήταν προγραμματιστής και είχε μια εταιρία software, την People CD Inc. Όταν ο 3χρονος εγγονός διαπιστώθηκε ότι πάσχει από σοβαρής μορφής αυτισμό έφτιαξε αμέσως έναν browser, τον KidCD 1.0. Είδαν ότι βοήθησε το παιδί.

Στη δεύτερη βερσιόν όμως γύρω στο 2008, χάλασε τα πράγματα. Κάτι στο σχεδιασμό με την "αυτόματη αλλαγή των εικονιδίων" ενοχλούσε τον Ζακ, Οπότε τροποποίησε τα πάντα και καταλήξαμε στο Zak Browser. Ο συγκεκριμένος που παρουσιάζω σήμερα είναι η ενημερωμένη έκδοση 2012, αν δεν κάνω λάθος.
Οι αναγνώστες θα θυμούνται επίσης την παρουσίαση του doudou linux για παιδιά.

Πρόκειται, μιλώντας τεχνικά, για μια εφαρμογή Air της Adobe. Αν πάρουμε το δίδυμο youtube και flash player, πως δεν μπορούμε να δούμε youtube video χωρίς flash(με το κόλπο HTML5 μπορούμε αλλά άστο για άλλη φορά) το ίδιο και εδώ. Ζακ Browser γιοκ αν δεν εγκαταστήσεις πρώτα το Air. Ευτυχώς γη σελίδα dowload πρώτα έχε ένα κουμπί για κατέβασμα-εγκατάσταση air αν ήδη δεν έχετε, και μετά το δεύτερο είναι η εφαρμογή, ο εν λόγω περιηγητής Zac Browser Gold δηλαδή με την κατάληξη .air΄(τύπος αρχείου).

 Συνεχίζοντας την περιγραφή, το aquarium ουσιαστικά σου δείχνει το ενυδρείο όταν αυτό δε φαίνεται, κάτι σαν ζωντανή ταπετσαρία.

Το television, η τηλεόραση, όπως θα μαντέψατε έχει διάφορα εικονίδια από ειδικά επιλεγμένες υποτίθεται εκπομπές για παιδιά από youtube. πχ Sesame street κλπ

Το Music έχει παιδικά τραγούδια ή τραγούδια για παιδιά κάποιας ηλικίας όπως το βίντεο Με Muppet Show-Bohemian rhapsody :p. η μουσική έχει κai μια εφαρμογή με το όνομα audio tool όπου υπάρχουν απλά τετράγωνά α τα οποία αν το πατήσεις μια παράγει κάθε τόσο συγκεκριμένο ήχο. Θεωρητικά, και το έκανα, μπορείς να συνθέσεις ψευτοκομμάτι, πολύ καλό  Σου δίνει και μια διεύθυνση για να το ακούσεις αλλά δεν λειτουργούσε εδώ.

Τα Games περιέχουν διασκεδαστικά Flash παιχνίδια που μπορεί να δρουν και ως ερέθισμα για εκπαίδευση μερικά.΄

Πολλά, πχ ένα πρόγραμμα ζωγραφικής σου επιτρέπει να σώσεις ότι ζωγράφισες ως εικόνα jpeg. Άλλα επιτρέπουν εκτύπωση.

Τα Stories, όσα από αυτά κατάφερα να λειτουργήσω, ήταν ιστοριούλες κινουμένων σχεδίων όπως woodpecker αλλά έχει και κλασικούς τίτλους όπως peter Pan. Με ήχο και αγγλικούς υπότιτλους σε στυλ καραοκε το woodpecker.

Γενικά, διασκέδαση, όχι ταλαιπωρία ή εκνευρισμός, υποτίθεται υποβοηθήσει ομιλίας και σκέψης είναι ο στόχος. Όσοι ενδιαφέρονται ας το ψάξουν, να ρωτήσουν και δεν ξέρω το σύλλογο τους ή το γιατρό τους.

Το κακό είναι ότι είναι στα αγγλικά ισπανικά και γαλλικά. Αν και σε πολλά δε χρειάζεται γλώσσα, καθοδήγηση γονέα μάλλον θα χρειαστεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...