Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Μαθηματικά & Τέχνη:Πυθαγόρειο θεώρημα / Helen Friel: “Here’s Looking at Euclid”

Το Πυθαγόρειο θεώρημα συναντά την τέχνη…
  Η διάχυση των Τεχνών μέσα από τα γνωστικά αντικείμενα αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης, το οποίο, ουσιαστικά, ποτέ δεν αξιολογήθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο είχε υλοποιηθεί και το παρακάτω σχέδιο στο link.
  To 1847, ένας εκκεντρικός και μάλλον άγνωστος Βρετανός μαθηματικός ο Oliver Byrne δημοσιεύει “ Τα Στοιχεία ” του Ευκλείδη εμπλουτισμένα με χρωματιστά διαγράμματα και σύμβολα αντί γραμμάτων με στόχο να βοηθήσει τους διδασκόμενους. Χρησιμοποιεί έντονα χρώματα, καθαρές γραμμές που θυμίζουν τον μοντέρνο ζωγράφο Piet Mondrian για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό βιβλίο που μπαίνει στην Παγκόσμια Έκθεση του Λονδίνου το 1851.

Αυτά τα σχέδια ενέπνευσαν την καλλιτέχνιδα, ειδική στο χαρτί, και εικονογράφο Helen Friel για να δημιουργήσει για φιλανθρωπικό σκοπό μια σειρά από χάρτινα γεωμετρικά γλυπτά που ονόμασε “Here’s Looking at Euclid” και τα οποία συνθέτουν πρωτότυπες κάρτες.
Επέλεξε πέντε διαγράμματα του βιβλίου και δημιούργησε αρχικά τρισδιάστατα μοντέλα των κομματιών ενώ στη συνέχεια με χρήση λογισμικού τα μετέτρεψε σε δισδιάστατα πρωτότυπα που διπλώνονται και δίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε μάλιστα να κατεβάσετε τα σχέδια, να δημιουργήσετε και εσείς τα επί μέρους γλυπτά ακόμα και να τα χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...