Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

The Universe in a Glass of Wine: Richard Feynman on How Everything Connects, Animated/ Το Σύμπαν σε ένα ποτήρι κρασιού: O Richard Feynman για το πώς τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους

πηγή: http://www.brainpickings.org/

Ο Μεγάλος "Explainer" μας υπενθυμίζει ότι τα τμήματα της ζωής μας είναι τεχνητά και αυθαίρετα.
    Ο Feynman κέρδισε για τον εαυτό του το παρατσούκλι " ο Μέγας Explainer " των διαλέξεών του  συνδυάζοντας λαμπρές εξηγήσεις της επιστήμης με διαλογισμούς στα πιο βαθιά ερωτήματα της ζωής. Τελικά συγκεντρώθηκαν στο The Feynman Lectures on Physics (public library) -  μία απαραίτητη πνευματική πρόταση για να περάσει στην επόμενη γενιά .   Μεταξύ των πιο όμορφων είναι η τρίτη διάλεξη της σειράς, με τίτλο "Η σχέση της Φυσικής με άλλες επιστήμες ", στην οποία Feynman , εύγλωττος και συναρπαστικός όσο ποτέ, απεικονίζει τον βαθμό σύνδεσης των πάντων σε ό, τι άλλο . Σε αυτήν την υπέροχη ταινία μικρού μήκους για το PBS, ο Joe Hanson του It’s Okay to be Smart - φέρνει τη διαχρονική σοφία του Feynman για τη ζωή σε ένα μαγευτικό μοντάζ.
    Ένας ποιητής είπε κάποτε , "Ολόκληρο το σύμπαν είναι ένα ποτήρι κρασί " Είναι αλήθεια ότι αν κοιτάξουμε σε ένα ποτήρι κρασί βλέπουμε ολόκληρο το σύμπαν. Υπάρχουν τα στοιχεία της φυσικής: η συστροφή του υγρού που εξατμίζεται ανάλογα με τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες, οι αντανακλάσεις στο γυαλί και τη φαντασία μας να προσθέτει τα άτομα. Το γυαλί είναι ένα απόσταγμα των πετρωμάτων της γης  και στη σύνθεσή του θα δούμε τα μυστικά της ηλικίας του σύμπαντος και την εξέλιξη των άστρων. Τι παράξενη σειρά από χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κρασί; Πώς δημιουργούνται; Υπάρχουν οι ζύμωσεις, τα ένζυμα , τα υποστρώματα και τα προϊόντα. Εκεί στο κρασί βρήκε την μεγάλη γενίκευση: όλη η ζωή είναι η ζύμωση . Κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει τη χημεία του κρασιού χωρίς να ανακαλύψει την αιτία της νόσου. Αν το μικρό μυαλό μας, για κάποια ευκολία , διαιρέσει το ποτήρι κρασί, το σύμπαν, σε τμήματα - φυσική, βιολογία, γεωλογία , αστρονομία , ψυχολογία  και ούτω καθεξής - να θυμάστε ότι η φύση δεν το γνωρίζει! Ας δώσουμε ακόμη μία χαρά: πιείτε το και ξεχάστε τα όλα !

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...