Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

The Little Prince! by Original Watercolors

Antoine de Saint-Exupéry’s
 Original Watercolors for The Little Prince
http://www.magisto.com/video/

Με τη βοήθεια του παραπάνω εύχρηστου εργαλείου και τα πρωτότυπα σκίτσα του Antoine de Saint-Exupéry έφτιαξα το ακόλουθο βίντεο και το μοιράζομαι μαζί σας!
 
With the help of this handy tool and original sketches by Antoine de Saint-Exupéry I made the following video and share it with you!
 

Αποικίες στο Διάστημα (Video)

 Πηγή: www.lifo.gr
                 
"Πώς νιώθει ο ταξιδιώτης που αφήνει πίσω του τη χώρα του, την οικογένειά του, τους φίλους του, τους ανθρώπους που αγαπάει και ξεκινάει μόνος για ένα ταξίδι προς το άγνωστο... ένα ταξίδι δύσκολο, επικίνδυνο, από το οποίο δεν ξέρει αν τελικά θα επιστρέψει; Πώς νιώθουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν νέους κόσμους;"
Ο Στέλιος Κουκουβιτάκης μας προλογίζει την τελευταία του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα τα πιο πρόσφατα και ρεαλιστικά σενάρια για την ίδρυση αποικιών στο Διάστημα. (Είναι και επίκαιρο αυτή την περίοδο, καθώς έτυχε η συγκυρία με το Interstellar...!) Μου είπε ο ίδιος: "Θυμάμαι το δέος που είχα νιώσει, πιτσιρικάς τότε, όταν άνοιξα το πρώτο τεύχος του ελληνικού National Geographic και είχα δει τις φωτογραφίες που έστειλε η μη επανδρωμένη αποστολή Pathfinder από τον πλανήτη Άρη. Πολλά χρόνια αργότερα, τελειώνοντας το Φυσικό Αθήνας σκέφτηκα στην πτυχιακή μου εργασία να ασχοληθώ με τον αποικισμό του Διαστήματος. Ήθελα μάλιστα, συνδυάζοντας την ιδιότητά μου ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, να συνοδεύσω την εργασία με ένα αντίστοιχο ντοκιμαντέρ. Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στις 24.000 λέξεις που έγραψα, ύστερα από σχεδόν δυο χρόνια έρευνας και συγκέντρωσης υλικού.
 Το στοίχημα που είχα βάλει εξαρχής ήταν ότι δεν επιθυμούσα ένα ντοκιμαντέρ που να απευθύνεται μόνο σε ειδικούς και γνώστες του θέματος. Ο στόχος ήταν να μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι με ενδιαφέρον, θεατές κάθε ηλικίας και μόρφωσης. Ταυτόχρονα όμως έπρεπε να είναι άρτιο, δίχως εκπτώσεις στο επιστημονικό μέρος. Κινηματογραφικά με ενδιέφερε μια προσέγγιση που θα απευθύνεται και στο μυαλό και στην καρδιά των θεατών, ένα διαστημικό ταξίδι 17 λεπτών από τη Γη στη Σελήνη και στον Άρη! Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ανταπόκριση και τα μηνύματα που λαμβάνω από όσους το βλέπουν, γιατί φαίνεται ότι τους επηρεάζει, γεννάει σκέψεις και ερωτήματα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον επιβλέποντα καθηγητή μου Δρ. Μάνο Δανέζη, Επίκουρο Καθηγητή Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε εξ αρχής, την πολύτιμη καθοδήγησή του αλλά και την έμπνευση που βρήκα στο έργο του. Καλή θέαση!"
 *Για καλύτερη προβολή: επιλέξτε ποιότητα HD, πλήρη οθόνη (fullscreen) και δυνατό ήχο ή ακουστικά.*

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή-Έρευνα & Αφήγηση: Στέλιος Κουκουβιτάκης Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης / Wonderspot Media Ηχογράφηση: Παναγιώτης Δεληνικόλας / Spork Studio Διάρκεια 17 λεπτά Παραγωγή: 2014

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

About Time: A Visual Memoir Around the Clock / Μια Ευφυής Μινιμαλιστική Απεικόνιση της Σχέσης σας με τον Χρόνο

 
 
 
 Η γεμάτη Σχέση μας με τον Χρόνο, μια Ευφυής Μινιμαλιστική Απεικόνιση!!!

Ένας πνευματώδης, κωμικός, οπτικός διαλογισμός για τον Χρόνο στο μεταίχμιο του 2015 κι η συνεχής πάλη μας με την παραγωγικότητα και την παρουσία.
"Δεν βλέπω κανένα λόγο να δεσμεύεσαι από τη χρονολογική στιγμή," έγραψε η  Jeanette Winterson  στο θεαματικό δοκίμιό της για το χρόνο και τη γλώσσα. "Απ 'όσο γνωρίζουμε, το Σύμπαν δεν δεσμεύεται από αυτήν".

 Και όμως έκτοτε ο Γαλιλαίος εφηύρε το σύγχρονο χρονομέτρη. Η τυραννία του ρολογιού μάς αλυσοδένει στην αόρατη διάσταση με εσωτερικούς ρυθμούς για τις ... ιδανικές μας δημιουργικές ρουτίνες. Ο Γαλλο - Αρμένιος γραφίστας Vahram Muratyan περιγράφει τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την οπτικοποίηση του χρόνου, εξερευνώντας  με πολύ χιούμορ, ευαισθησία και διορατικότητα τη σύγχρονη ζωή.


 

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος, με την αξιοσημείωτη ελαστικότητα του, συνεχίζει να μας ζαλίζει - όπως ήταν αναμενόμενο... Γέρε Χρόνε, φύγε τώρα!!!
   


 

Φραντς Κάφκα, Η κρίση

 
7-london-based-billionaire-lily-safra-was-rumored-to-be-the-buyer-of-alberto-giacomettis-sculpture-walking-man-i-sold-in-2010-at-sothebys-for-104-million
Ήταν ένα κυριακάτικο πρωινό κι ή άνοιξη είχε γίνει πολύ όμορφη. Ό Γκέοργκ Μπέντεμαν, ένας νεαρός έμπορος, καθόταν στο μοναχικό του δωμάτιο του πρώτου πατώματος, σ’ ένα από τα χαμηλά, ευκολοχτισμένα σπίτια, αραδιασμένα κατά μήκος του ποταμού πού ξεχώριζαν μεταξύ τους μόνο από το ύψος και το χρώμα.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η ιστορία των τροφίμων είναι μία εντυπωσιακή διαδραστική εφαρμογή από το National Geographic / “Eat: The Story Of Food” Is An Impressive National Geographic Interactive

πηγή: http://www.natgeoeat.com/

foodfoodfood
Φάτε: Η ιστορία των τροφίμων είναι μία εντυπωσιακή διαδραστική εφαρμογή από το National Geographic. Εξετάζει την ιστορία, την υγεία και το μέλλον των τροφίμων, ενώ αυτό συμβαίνει μέσα από μια σχεδόν ατελείωτη προσφορά των χαρακτηριστικών πολυμέσων. Εντυπωσιακό!!!!

Eat: The Story Of Food is an impressive interactive from National Geographic. It examines the history, health and future of food with what appears to be an almost endless supply of multimedia features. Impressive !!!!

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Το οργισμένο 2014 / "The rage 2014"

 Βία, διαδηλώσεις, αδικία, οργή και συναίσθημα σε δυνατές φωτογραφίες που επεξεργάστηκα με τη βοήθεια του
http://www.magisto.com

Violence, demonstrations, injustice, anger and emotion to powerful photos were processed with the help of http://www.magisto.com

Βενεζουέλα: διαδηλώσεις κατά της Κυβέρνησης | 28 Φεβρουαρίου 2014
Βενεζουέλα: διαδηλώσεις κατά της Κυβέρνησης | 28 Φεβρουαρίου 2014


 

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Lila by Carlos Lascano

Ο Carlos Lascano έφτιαξε μια ταινία μικρού μήκους, τη Lila, για την καθημερινότητα, τη ζωή γενικότερα και τον τρόπο που τη βλέπει η ζωγράφος-πρωταγωνίστρια.
 Lila is a dreamy girl who can't resign to accept reality as flat as she perceives it, hence she uses her imagination and her skills to modify it.

"...2014 reasons of hope!!!" Ένας ... αισιόδοξος απολογισμός της χρονιάς που φεύγει.

Οι μικρές ειδήσεις με πρωταγωνιστές ανθρώπους με ιδιαίτερο πείσμα, αφοσίωση, γενναιοδωρία, κουράγιο και δημιουργικότητα. Πραγματικοί φάροι αισιοδοξίας της χρονιάς που φεύγει.
 
Small news starring people with great tenacity, loyalty, generosity, courage and creativity. Real lighthouses optimism of the season leaving.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

The Fairy Tales of Hans Christian Andersen

  Με τη βοήθεια του εύχρηστου εργαλείου έφτιαξα αυτό το βίντεο για τον αγαπημένο Δανό παραμυθά και το μοιράζομαι μαζί σας!
 
  With the help of user-friendly tool I made this video for my beloved Danish story teller and share it with you!
 
 

Τα 100 βιβλία του 2014 που δεν πρέπει να αγνοήσετε

BOOK PRESS 2014  Πηγή: bookpress.gr

  
100books2014
Ακόμη και με μειωμένη την εκδοτική παραγωγή, δυσκολεύεται κανείς να περιορίσει στα εκατό τα καλά βιβλία που εκδίδονται στη χώρα μας μέσα σε μια χρονιά. Πόσω μάλλον που στις προτάσεις μας δεν συμπεριελήφθησαν βιβλία για παιδιά κι εφήβους ούτε αστυνομικά ή θρίλερ, για τα οποία θα δημοσιεύσουμε σύντομα τις επιλογές της Ελένης Κορόβηλα και της Χίλντας Παπαδημητρίου αντίστοιχα. Δεν περιλαμβάνονται, τέλος, βιβλία που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και δεν έχουν για την ώρα αξιολογηθεί.

Ελληνική πεζογραφία - μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα
5257_014KP_ABEROF_CV_xiliadakoumantareas-chronosdoukaΈνα ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ είναι ο στόχος της πλειονότητας των συγγραφέων.Φέτος η Μάρω Δούκα ολοκλήρωσε τη μυθιστορηματική της τριλογία με το Έλα να πούμε ψέματα (εκδ. Πατάκη). Ένα βιβλίο εστιασμένο στην Κρήτη και σε πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν, με τον τρόπο τους, τη σύγχρονη Ιστορία. Ενδελεχής έρευνα, πραγματολογική ακρίβεια και ανάγλυφοι μυθιστορηματικοί ήρωες συνιστούν τους άξονες του εγχειρήματος. Ο πρόσφατα αδικοχαμένος Μένης Κουμανταρέας με τον Θησαυρό του χρόνου (εκδ. Πατάκη) έδωσε φέτος ένα σπουδαίο μυθιστόρημα. Τολμηρό, ευφάνταστο, συγκινητικό. Μιλάει σ’ αυτό για τη γυναίκα του και τα χρόνια της νιότης του. Για τον έρωτα που καίει και την αγάπη που διαρκεί. Για την Αθήνα και για πρόσωπα που έχουν χαθεί για πάντα. Στοιχεία ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ, μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται και στο τελευταίο βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ, Δέκα ζωές σε μία εκδ. Μεταίχμιο). Κομμάτια από τη ζωή του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα ξεδιπλώνονται μέσα από τα μάτια της κόρης του, ζωντανεύοντας την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα από το 1908 μέχρι και τις αρχές του Εμφυλίου.
elliniki pezografia

Οπλίτες! Οι Αρχαίοι Έλληνες στον Πόλεμο! / Hoplites! Greeks at War (animation)

Οπλίτες! Οι Αρχαίοι Έλληνες στον Πόλεμο! είναι ένα νέο animation που δημιουργήθηκε για την ιστορία κάθε πανοπλίας. αφού «Κάθε στρατιώτης έχει μια μοναδική ιστορία», έκθεση στο Μουσείο Ελληνικής Αρχαιολογίας, από το Πανεπιστήμιο του Reading. Αριστούργημα!
 
Hoplites! Greeks at War is a new animation created for Panoply's 'Every Soldier has a Story' exhibition at the Ure Museum of Greek Archaeology, University of Reading. Masterpiece!

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Christmas Around the World / Εικόνες Χριστουγέννων από ολόκληρο τον κόσμο

 
Καλά Χριστούγεννα!!!
Merry Christmas !!!
Ένα κορίτσι προσεύχεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων
 σε μια καθολική εκκλησία στη Hangzhou, Κίνα.


Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, ο αιδεσιμότατος Michel Sabbah,
φτάνει για τη Λειτουργία των Χριστουγέννων στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ
 
 
Χριστούγεννα και προσευχές σε Εκκλησία του Bethany
στη Σουραμπάγια, της Ινδονησίας, νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Διακοσμήσεις Χριστουγέννων  σε ένα από
τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του ...Ντουμπάι!!!
Ένα αγόρι από το Ιράκ προσεύχεται την Τρίτη
σε εκκλησία στη Βασόρα
Η Bondi Beach του Σίδνεϊ είναι ένας δημοφιλής προορισμός
των Χριστουγέννων για τους Αυστραλούς

Παιδιά παίρνουν σαν "δώρο" πλαστικές σακούλες γεμάτες με τρόφιμα
σε μια γιορτή των Χριστουγέννων σε μια παραγκούπολη της Μανίλας

 

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Άντον Τσέχοφ: Νύχτα Χριστουγέννων

Chekhov

Ρώσικες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες – Eκδότης: Νάρκισσος
 
abstract winter season snow minimalistiΗ νέα γυναίκα, είκοσι τριών χρονών, με πρόσωπο απίστευτα χλομό, στεκόταν στην άκρη της θάλασσας και κοιτούσε τον ορίζοντα. Κάτω από τα μικροκαμωμένα πόδια της με τα βελουτέ μποτάκια, μια ετοιμόρροπη σκάλα, με μια ετοιμόρροπη κουπαστή, οδηγούσε στο νερό. 
Κοιτούσε πέρα μακριά, όπου έχασκε ο ορίζοντας, σκεπασμένος από βαθύ, αδιαπέραστο σκοτάδι. Δε φαίνονταν ούτε αστέρια, ούτε θάλασσα καλυμμένη με πάγο, ούτε φώτα. Έβρεχε δυνατά...

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Mocha Dick: The Legend and the Fury /Mocha Dick: Η ιστορία της ζωής της πραγματικής φάλαινας που ενέπνευσε τον Μόμπυ Ντικ! (animation video)

Ροζ Πάνθηρας: Το πρώτο επεισόδιο της σειράς / The Pink Panther in "The Pink Phink"



ImageΟ χαρακτήρας των κινουμένων σχεδίων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, για τους τίτλους της ταινίας "Ο Ροζ Πάνθηρας" (1964), στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Peter Sellers ως ενθουσιώδης επιθεωρητής Κλουζώ, που έψαχνε ένα εξωτικό διαμάντι με το όνομα "Pink Panther". Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Fritz Freleng, ο οποίος έδωσε στον Ρόζ Πάνθηρα, ό,τι έλειπε από τα παραδοσιακά καρτούν. Δροσερό θέμα, χαριτωμένη κίνηση και μια εμβληματική μουσική του Henry Mancini που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά στην ταινία.  




Ο Ροζ Πάνθηρας είναι γνωστός και ως Nathu και Pangu στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και Paulchen Panther στη Γερμανία.   Κάθε φορά που έκανε εισαγωγή το καρτούν του Ροζ Πάνθηρα σε μια ταινία, το κοινό παραληρούσε και απαιτούσε περισσότερο χρόνο για τον αγαπημένο του νέο ήρωα. Οι τίτλοι ήταν τόσο δημοφιλείς που ο DePatie και ο Freleng άρχισαν αμέσως να δουλεύουν μια σειρά animation μικρού μήκους, στο ύφος του Bugs Bunny και του Μίκυ Μάους, με πρωταγωνιστή την κινούμενη γάτα. Οι περιπέτειες του καρτούν δεν είχαν ωστόσο σχέση με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Κλουζώ.    

 Στα καρτούν αρχικά (και για πολλά χρόνια) δεν υπήρχε κανένας διάλογος, αλλά υποστηρίζονταν μόνο από τη χαρακτηριστική μουσική σαξοφώνου του Henry Mancini. Αργότερα (στα τελευταία επεισόδια), προστέθηκε φωνή η οποία μιμούνταν αυτήν του David Niven που υποδύονταν τον κλέφτη στην πρώτη ταινία.  

To πρώτο επεισόδιο του Ροζ Πάνθηρα είχε τίτλο "The Pink Phink" και η ιστορία έχει ως εξής: Ο Μικρός Άνθρωπος, βάφει το σπίτι του σε μπλε χρώμα. Κάτι όμως που δε χαροποιεί ιδιαίτερα τη ροζ γάτα, η οποία κάνει τα πάντα για να βαφτεί το σπίτι... ροζ. 6 λεπτά δράσης και αντίδρασης, από τα οποία νικητής θα βγεί ο αγαπημένος μας ήρωας.    


Εκτός από τον Ροζ Πάνθηρα και τον Μικρό Άνθρωπο, άλλοι χαρακτήρες του καρτούν είναι ο επιθεωρητής Κλουζώ και ο βοηθός του Ζούζου από την Ισπανία, ο σκύλος του ανθρωπάκου, το μυρμήγκι, ο μυρμηγκοφάγος και ο επίτροπος. Το πρώτο αυτό καρτούν του Ροζ Πάνθηρα, είχε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Οσκαρ κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους το 1964. Ήταν η πρώτη φορά που ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων κέρδιζε Όσκαρ με το πρώτο του καρτούν.    

Το 1969 τα καρτούν του Ροζ Πάνθηρα άρχισαν να μεταδίδονται τηλεοπτικά για το ΝBC κάθε Σάββατο πρωί με τον τίτλο "The Pink Panther Show". Συνολικά γυρίστηκαν και προβλήθηκαν 124 αυτοτελή επεισόδια με τις περιπέτειες του Ροζ Πάνθηρα.  

 Ο Ροζ Πάνθηρας είναι γνωστός και ως Nathu και Pangu στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και Paulchen Panther στη Γερμανία. Ο Ροζ Πάνθηρας σταμάτησε να προβάλεται από την Αμερικάνικη τηλεόραση το 1979.       Μερικά από τα πιο δημοφιλή επεισόδια του Ροζ Πάνθηρα      


    

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Το Διαδίκτυο που Θέλουμε / The Web We Want

The_Web_We_Want
Το Διαδίκτυο που Θέλουμε (The Web We Want) είναι ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που απευθύνεται σε εφήβους 13-16 ετών. Δημιουργήθηκε το 2013 από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (EUN) σε συνεργασία με το δίκτυο Insafe. Το περιεχόμενο και η προσέγγιση έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με θέματα όπως τα ψηφιακά αποτυπώματα, η φήμη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο.
Μετάφραση και επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου 2014: Άρης Π. Λούβρης, εκπαιδευτικός Πληροφορικής και Ηλίας Παναγιώτης Κουρτέσης, εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας.
Είναι διαθέσιμο στο: internet-safety.sch.gr

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια!!!

πηγή: http://lefkos36.blogspot.gr/

Εικονογράφηση από την ταινία του  Τιμ Μπάρτον, «The nightmare before Christmas»
Εικονογράφηση από την ταινία του Τιμ Μπάρτον,
 «The nightmare before Christmas»
 
Ο ελεύθερος χρόνος των διακοπών των Χριστουγέννων μπορεί να περάσει ακόμα πιο ευχάριστα παίζοντας διάφορα παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

Ρίξτε μια ματιά καθώς μερικά είναι πολύ αστεία και εκτός από τους μικρούς μας φίλους μπορεί να κολλήσετε παίζοντας ακόμη κι εσείς!

Παιχνίδι με μαθηματικές πράξεις εδώ.
Προσθέσεις με τον Άγιο Βασίλη εδώ και  εδώ αλλά και με πιγκουινάκια εδώ.
Αφαιρέσεις με τον Άγιο Βασίλη εδώ.
Φτιάξτε ένα χιονάνθρωπο εδώ ή στολίστε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο εδώ.
Παιχνίδια επίλυσης προβλήματος εδώ και εδώ.
Παιχνίδια συμμετρίας εδώ.
Παιχνίδια κατηγοριοποίησης εδώεδώ , εδώ και εδώ.
Παιχνίδια μνήμης εδώ.
Ακόμα περισσότερα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια εδώ!

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Famous Wassily Kandinsky Paintings

    Ο Βασίλι Καντίνσκι (1866-1944), ονομάστηκε “πατέρας” της αφηρημένης τέχνης. Στις δημιουργίες του άφηνε την ψυχή του να τον οδηγεί. Οι γραμμές κυματίζουν, τα υπέροχα χρώματα δείχνουν ανθρώπινα συναισθήματα και τα σχήματα είναι τέλεια υπολογισμένα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. 
   Στην αφηρημένη τέχνη ο καλλιτέχνης δε θέλει να μιμηθεί ούτε να αναπαραστήσει τη φύση όπως είναι στην πραγματικότητα. Μερικές φορές ξεκινάει από ένα τοπίο, ένα πρόσωπο ή μια νεκρή φύση. Τα ζωγραφίζει όμως με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε π.χ. τα έργα των κυβιστών. Άλλες φορές χρησιμοποιεί γεωμετρικά ή άλλα σχήματα, χωρίς να έχει κάποια εικόνα της φύσης στο μυαλό του, όπως οι πίνακες του Μοντριάν.
Στη φύση συναντάμε πολλές λεπτομέρειες. Αμέτρητες γραμμές, πολλά σχήματα κι ένα σωρό χρώματα. Ο ζωγράφος ξεδιαλέγει, κρατά ό,τι είναι απαραίτητο και ζωγραφίζει απλά. Αυτό ονομάζεται αφαίρεση.
  Το πρώτο αφηρημένο έργο έγινε το 1910 από τον Καντίνσκι με νερομπογιές.

O Βασίλι Καντίνσκι (ή Καντίνσκυ) γεννήθηκε στη Μόσχα στις 16 Δεκεμβρίου 1866 και πέθανε στη Γαλλία στις 13 Δεκεμβρίου 1944. Ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης.
Το 1900 ιδρύει την καλλιτεχνική ομάδα «φάλαγγα» και το 1910 την ομάδα του «γαλάζιου καβαλάρη».Ταξιδεύει πολύ, εκθέτει έργα, γράφει άρθρα για την τέχνη και δίνει μια νέα ώθηση στην τέχνη μέσα από τις καλλιτεχνικές ομάδες, μαζί με άλλους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής.
   Το 1919 ο Walter Gropius ιδρύει τη σχολή «Bauhaus» στη Weimar και το 1922 καλεί τον W. Kandinsky να διδάξει μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα στην τέχνη. Το 1924 μαζί με Klee, Feininger, Jawlensky σχηματίζουν την ομάδα «οι τέσσερις γαλάζιοι». Συνεχίζει τα ταξίδια και τις εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με το διδακτικό και συγγραφικό έργο του. Το Bauhaus μεταφέρεται στο Dessau και στη συνέχεια στο Βερολίνο, το 1932.
    Το ενδιαφέρον του Καντίνσκι για την ζωγραφική τονώθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας δύο γεγονότων. «Δυο εμπειρίες σφράγισαν όλη μου την εσωτερική ζωή και με συνετάραξαν ως τα εσώψυχα. Ήταν η έκθεση των Γάλλων ιμπρεσιονιστών στη Μόσχα-«Οι Θημωνιές» του Μονέ», ανέφερε ο ίδιος. Η δεύτερη εμπειρία ήταν στην παρουσίαση του έργου Λόενγκριν του Βάγκνερ στο Βασιλικό Θέατρο της Μόσχας. «Την έκφραση ότι ο Βάγκνερ είχε ζωγραφίσει μουσικά «την ώρα μου» δεν τόλμησα να την χρησιμοποιήσω. Συνειδητοποίησα  ωστόσο πως η τέχνη εν γένει είναι δυνατότερη από το ότι νόμιζα, και ακόμα ότι η ζωγραφική μπορεί να αποκτήσει και να αναπτύξει τόσες δυνάμεις όσες και η μουσική».

Where Teens Have the Most Homework / Συγκριτική Μελέτη: Πού οι έφηβοι έχουν την περισσότερη κατ ' οίκον εργασία /

 
An international ranking, from 14 hours a week in China to three in Finland
Μια διεθνής κατάταξη, από τις 14 ώρες την εβδομάδα στην Κίνα έως τις τρεις στη Φινλανδία!

Hong Kong students set up a homework center in the midst of pro-democracy protests.
(Tyrone Siu/Reuters)

 
Οι έφηβοι στη Σαγκάη περνούν 14 ώρες την εβδομάδα σε κατ 'οίκον εργασία, ενώ οι μαθητές στη Φινλανδία δαπανούν μόνο τρεις. Αν και υπάρχουν κάποιες εκπαιδευτικές θεωρίες που υποστηρίζουν  τη μείωση ή την κατάργηση της εργασίας στο σπίτι, η εργασία φαίνεται περισσότερο  να βοηθά τους μαθητές στις βαθμολογίες των τεστ και των διαγωνισμάτων.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, σχετικά με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που συλλέγονται από χώρες και περιοχές που συμμετέχουν σε μια τυποποιημένη δοκιμή για τη μέτρηση της ακαδημαϊκής επίδοσης για τους μαθητές 15 ετών, το Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA),οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στο σπίτι είναι οι ακόλουθες:

Ώρες εργασίας για το σπίτι εβδομαδιαία σε μαθητές έως 15 ετών

 (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η Σαγκάη σημείωσε την υψηλότερη επίδοση στην PISA στο τεστ μαθηματικών του 2012 , δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της ηπειρωτικής Κίνας).


Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι ενώ τα άτομα μπορούν να επωφεληθούν από την κατ' οίκον εργασία, η συνολική επίδοση σε ένα σχολικό σύστημα βασίζεται περισσότερο σε άλλους παράγοντες, όπως η διδακτική ποιότητα και ο τρόπος οργάνωσης του σχολείου.

Κατά μέσο όρο, οι εκπαιδευτικοί αναθέτουν σε μαθητές 15 ετών σε όλο τον κόσμο περίπου πέντε ώρες εργασία κάθε εβδομάδα, όπως φαίνεται και για την Ελλάδα. Όμως αυτές οι μέσες τιμές δεν λένε κατ 'ανάγκη όλη την αλήθεια. Σε όλες τις χώρες, οι μαθητές ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για την εργασία, αλλά ξοδεύουν επιπλέον 1,4 ώρες την εβδομάδα (στην πατρίδα μας την ημέρα!) με έναν προσωπικό δάσκαλο, και 3,6 ώρες μετά το σχολείο σε φροντιστήρια, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ.

Εντός των χωρών, η ποσότητα του χρόνου που περνούν οι μαθητές για την εργασία ποικίλει ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα: Οι οικονομικά προνομιούχοι μαθητές περνούν κατά μέσο όρο 1,6 ώρες περισσότερο για την εργασία την εβδομάδα από ό, τι οι οικονομικά μειονεκτούντες μαθητές.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει μόνο τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις PISA, η οποία αποτελείται κυρίως από τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και περιλαμβάνει επίσης τις χώρες που είναι συνεργάτες του ΟΟΣΑ με «ενισχυμένη εμπλοκή», όπως τα κράτη της Κίνας και της Ρωσίας.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ken Robinson- Αλλαγή των εκπαιδευτικών προτύπων

      

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Sykees8: Τα τρίτα μας ... γενέθλια!!!

Τα τρίτα μας γενέθλια!!!
  Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η ιστορία αυτού του blog. Το blog μας αποτελεί προϊόν της αλληλεπίδρασης μίας παρέας εκπαιδευτικών, οι οποίοι γνωριστήκαμε και δεθήκαμε στις Συκεές Θεσσαλονίκης με αφορμή το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης. Το blog, βεβαίως, κυρίως εκπέμπει από την Αθήνα αλλά η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη παραμένει ... διαχρονική!
  Η ανταπόκριση και τα σχόλιά σας μας γεμίζουν ικανοποίηση και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την πορεία μας στην μπλογκόσφαιρα.  Συνεχίζοντας λοιπόν...



Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

TED-Ed: Πώς λειτουργούν οι μοχλοί; / How levers work?

Ο Αρχιμήδης είπε κάποτε: "Δώσε μου ένα μέρος για να σταθώ και θα κινήσω τη Γη."
Αν κι η ιδέα ενός ατόμου που κινεί μια τέτοια τεράστια μάζα με τη δική του δύναμη, μπορεί να ακούγεται αδύνατη, οι πιθανότητες είναι να έχετε δει αυτή την ιδέα σε δράση στην παιδική χαρά της γειτονιάς σας. Οι Andy Peterson και Zack Patterson χρησιμοποίησαν την τραμπάλα για να απεικονίσουν τις εκπληκτικές συνέπειες και τις χρήσεις του μοχλού.
 


Ένα νέο TED-Ed μάθημα για το πώς και το γιατί της λειτουργίας των μοχλών. Οι εικόνες στο βίντεο δείχνουν τις μαθηματικές αρχές που εμπλέκονται σε μοχλούς που είναι σε χρήση για να μετακινήσετε βαριά αντικείμενα. Το πλήρες μάθημα με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Exodus (Η συγκλονιστική καταγραφή των εκτοπισμένων ανθρώπων σε ένα πρότζεκτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα)

πηγή: http://exodus.msf.org/en/#home
Τρεις γυναίκες μεταφέρουν νερό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην Melut στο Νότιο Σουδάν. Copyright: Anna Surinyach/MSF
Τρεις γυναίκες μεταφέρουν νερό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην Melut στο Νότιο Σουδάν. Copyright: Anna Surinyach/MSF

Η μεγαλύτερη Έξοδος στη Γη...
 Η συγκλονιστική καταγραφή των εκτοπισμένων ανθρώπων σε ένα πρότζεκτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου και της βίας ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Large population movements in the 21st century and their protagonists: refugees, displaced people and migrants.



 

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Christmas In Numbers (video)

Celebrate the joy of this festive season and learn some amazing facts about Christmas with Alltime Numbers!

Merry Christmas everyone!

Eκπαιδευτικός οδηγός αξιοποίησης διαδραστικού πίνακα SMARTBoard στην Εκπαίδευση

Ο εκπαιδευτικός οδηγός αξιοποίησης διαδραστικού πίνακα SMARTBoard προσδοκά να αποτελέσει ένα χρήσιμο και πρακτικό βοήθημα για το συνάδελφο εκπαιδευτικό στην καθημερινή διδασκαλία με το διαδραστικό πίνακα. Είναι ένας οδηγός με προτάσεις διδασκαλίας από την ύλη μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές και μπορούν να δώσουν ιδέες για την περαιτέρω αξιοποίηση του πίνακα. Τα σενάρια, φυσικά και δεν αποτελούν καμία επίσημη πρόταση διδασκαλίας και ούτε πολλές φορές μπορούν να εφαρμοστούν κατά γράμμα. Καταβλήθηκε όμως μεγάλη προσπάθεια, ώστε ο οδηγός να είναι ένα πρακτικό όσο και χρήσιμο εργαλείο στον εκπαιδευτικό που καθημερινά δίνει το δικό του αγώνα στην τάξη.
Ο οδηγός γράφτηκε με σκοπό να γίνει το έναυσμα για δημιουργία μαθημάτων και δραστηριοτήτων που θα κάνουν τη διδασκαλία πιο ευχάριστη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Ακόμα γράφτηκε για να καλύψει ένα κενό στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών πάνω στη χρήση διαδραστικών πινάκων και γενικά την ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. στην καθημερινή διδακτική πράξη με απλά, πρακτικά, υλοποιήσιμα σενάρια διδασκαλίας. Ο οδηγός απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν ή πρόκειται να πλαισιώσουν τη διδασκαλία τους με τη χρήση διαδραστικού πίνακα. Απευθύνεται κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμος και σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα περιεχόμενα του εκπαιδευτικού οδηγού υπάρχουν ενενήντα τρία σενάρια/προτάσεις διδασκαλίας συγκεκριμένων μαθημάτων από τα γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσας, των Mαθηματικών, της Φυσικής, της Γεωγραφίας-Γεωλογίας, της Βιολογίας, της Χημείας, της Πληροφορικής και των Αγγλικών. Σε κάθε σενάριο προσέχθηκε ο χρόνος υλοποίησης και η συμβατότητα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Γι’ αυτό το λόγο οι στόχοι και οι δραστηριότητες σε πολλές περιπτώσεις ακολουθούν κατά γράμμα τα αντίστοιχα του βιβλίου καθηγητή και μαθητή. Από την άλλη μεριά, αποτελούν και ανοικτές προτάσεις, καθώς δείχνουν τον τρόπο οργάνωσης ενός μαθήματος ημέρας σε διαδραστικό πίνακα, αλλά και τον τρόπο δημιουργίας αντίστοιχων δραστηριοτήτων με αυτές που υπάρχουν στον οδηγό. Επίσης, ο συνάδελφος εκπαιδευτικός θα βρει στις σελίδες του οδηγού προτάσεις αξιοποίησης διαδικτυακών τόπων και άλλου υποστηρικτικού υλικού για τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκει.
Πολύ μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε κατά τη συγγραφή του να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα χρήσης κυρίως των εικόνων που προέρχονται από το διαδίκτυο. Έτσι, προτιμήθηκαν εικόνες μέσω διαδικτυακών τόπων που παρέχουν περιεχόμενο (εικόνες, βίντεο, αρχεία ήχου) κάτω από άδειες ελεύθερης χρήσης. Το υπόλοιπο υλικό αποτελεί μέρος του λογισμικού που συνοδεύει το διαδραστικό πίνακα. Με την ίδια φιλοσοφία της ελεύθερης χρήσης και διαμοιρασμού, γράφτηκε και αυτός ο οδηγός, που όλο το περιεχόμενό του υπόκειται σε άδεια Creative Commons.
Ευελπιστούμε να φανεί τόσο χρήσιμος όση ήταν η αγάπη και το μεράκι που αποτέλεσαν τα βασικά υλικά για τη συγγραφή αυτού του εκπαιδευτικού οδηγού.

Τριανταφυλλίδης Αβραάμ, Εκπαιδευτικός

Κατεβάστε τον οδηγό από εδώ. (pdf 20Mb)

Rebook…δυναμικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων!

 

rebook
Το Rebook είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει τη δυνατότητα στους βιβλιόφιλους να ανταλλάξουν ή να δανειστούν βιβλία μεταξύ τους.
Τα μέλη του Rebook δημιουργούν τη δική τους βιβλιοθήκη με ξενόγλωσσα ή ελληνικά βιβλία χρησιμοποιώντας μόνο το ISBN τους και μέσα από ένα σύστημα πόντων έχουν τη δυνατότητα:

  • να χαρίσουν βιβλία που δεν χρειάζονται πια με αντάλλαγμα άλλα που πραγματικά επιθυμούν
  • να δανείσουν και να δανειστούν βιβλία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Γίνε μέλος του Rebook, δημιούργησε τη βιβλιοθήκη σου, διάβασε, ανακύκλωσε!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...