Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Telling Is Listening: Ursula K. Le Guin on the Magic of Conversation

 
"...δεν υπάρχει τίποτα και κανείς σε αυτόν τον κόσμο του οποίου η ύπαρξη δεν προϋποθέτει έναν θεατή..."
Ursula K. Le Guin by Benjamin Reed
 
Η Ούρσουλα Λε Γκεν (Ursula K. Le Guin) αποκωδικοποιεί την ανθρώπινη επικοινωνία διαβαίνοντας την υπέροχη διάβαση στη διασταύρωση της βιολογίας, της ανθρωπολογίας και της καθαρής λογοτεχνικής ιδιοφυΐας!
[...]
 


Εάν τοποθετήσετε δύο εκκρεμή από ρολόγια δίπλα-δίπλα στον τοίχο, θα αρχίσουν σταδιακά να ταλαντεύονται μαζί. Μπορούν να συγχρονίσουν το ένα τον άλλο, μαζεύοντας τις μικροσκοπικές δονήσεις που το καθένα μεταδίδει μέσα από τον τοίχο. Όλα τα ζωντανά όντα είναι ταλαντωτές.
[...]
Art by Salvador Dalí from a rare 1969 edition of Alice in Wonderland
 
Ακούγοντας δεν είναι μια αντίδραση, είναι μια σύνδεση. Ακούγοντας μια συνομιλία ή μια ιστορία ανταποκρίνεσαι, περισσότερο ή λιγότερο, στο να ενταχθείς, στο - να γίνεις μέρος της δράσης.
[...]
Σε ένα συμπλήρωμα για την καταπληκτική πραγματεία της Susan Sontag για τις αισθητική της σιωπής, η Le Guin θεωρεί μοναδική  τη φύση του ήχου:
Ήχος σημαίνει συμβάν. Ένας θόρυβος σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Ας πούμε ότι υπάρχει ένα βουνό έξω από το παράθυρό σας. Μπορείτε να δείτε το βουνό. Τα μάτια σας αναφέρουν αλλαγές, χιονισμένο το χειμώνα, καφέ το καλοκαίρι, αλλά κυρίως απλά αναφέρουν ότι είναι εκεί. Είναι τοπίο. Αλλά αν έχετε ακούσει αυτό το βουνό, τότε ξέρετε ότι κάνει κάτι. Βλέπω το όρος της Αγίας Ελένης από το παράθυρό μου, περίπου ογδόντα μίλια βόρεια. Το άκουσα όταν είχε εκραγεί το 1980: ο ήχος του κύματος ήταν τόσο μεγάλος που προσγειώθηκε στο Γιουτζίν, εκατό μίλια προς το νότο. Όσοι ακούσατε  τον θόρυβο ξέρατε ότι κάτι είχε συμβεί. Αυτή ήταν μια λέξη που αξίζει ακρόαση. Ο ήχος είναι γεγονός. Η ομιλία, ο πιο συγκεκριμένος ανθρώπινος ήχος και το πιο σημαντικό είδος του ήχου, δεν είναι ποτέ ακριβώς σκηνικό, είναι πάντα γεγονός.
Η εκδήλωση της ομιλίας, υποστηρίζει η Le Guin, είναι η πιο ισχυρή μορφή της παράσυρσης που εμείς οι άνθρωποι έχουμε - και το οικείο τάνγκο της ομιλίας και ακρόασης είναι στην ουσία του μεγάλη δύναμη και μεγάλη μαγεία.
[...]
Αυτός είναι ο λόγος που η ομιλία είναι μαγεία. Οι λέξεις έχουν δύναμη. Τα ονόματα έχουν τη δύναμη. Οι λέξεις είναι γεγονότα, που κάνουν πράγματα, τα πράγματα αλλάζουν. Θα μετατρέψουν τόσο τον ομιλητή όσο και τον ακροατή. Οι λέξεις τρέφονται με ενέργεια εμπρός και πίσω και την ενισχύσουν. Τρέφονται κατανόηση ή συγκίνηση μπροστά και πίσω και την ενισχύουν.
 
Το Κύμα στο Μυαλό (The Wave in the Mind), το οποίο δανείζεται τον τίτλο του από το διαχρονικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, είναι ένα από τα πιο έξυπνα, διορατικά και βαθιά ευχάριστη βιβλία για την ανθρώπινη επικοινωνία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...