Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Summer Blue Moon

Σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου θα δούμε την "μπλε πανσέληνο" και και το κανάλι NASA science στο YouTube εξηγεί με ένα βίντεο την ιστορία του blue moon που έχει εμπνεύσει χιλιάδες τραγούδια και έργα τέχνης. Και βέβαια το ομορφότερο τραγούδι για την αποψινή βραδιά είναι αυτό!



Ως «blue moon» (μπλε φεγγάρι) ορίζεται η δεύτερη πανσέληνος ενός μήνα, όμως πότε το φεγγάρι γίνεται πραγματικά μπλε;
Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.
Η NASA αναφέρει ως παράδειγμα ότι το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη έδειχνε μπλε.
Η NASA αναφέρει και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού. Τέλος παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει τι χρώμα θα έχει.





Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Το μέλλον και η αγάπη για τη μάθηση

Πηγή: The Washington Post  Μετάφραση Γιώργος Καρουζάκης Θαλής και Φίλοι
     Μέχρι πρόσφατα, οι μαθητές διάλεγαν, συχνά με τη βοήθεια ή την προτροπή των γονιών τους, τι ήθελαν να γίνουν όταν θα μεγαλώσουν. Επέλεγαν ένα ανάλογο σχολείο, ξόδευαν χρόνια και χρήματα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να γίνουν δεκτοί σε μια εταιρεία και να εξασκήσουν το επάγγελμά τους σε όλη τους τη ζωή.Σε λίγα χρόνια αυτή η διαδρομή δεν θα έχει καμία σημασία, σύμφωνα με τη άποψη του Αμερικανού καθηγητή Vivek Wadhwa. Όπως τονίζει σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα The Washington Post, ο χρόνος διάρκειας της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, σύντομα, θα περιοριστεί στα δέκα χρόνια, ενώ μέσα σε μια δεκαετία θα μειωθεί στα πέντε έτη. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις στον χάρτη των επαγγελμάτων.
    Σε είκοσι χρόνια από σήμερα, μάλλον θα ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχουν τα συνηθισμένα επαγγέλματα. «Οι περισσότερες δουλειές θα γίνονται από υπερσύγχρονες μηχανές και το κόστος των βασικών μας αναγκών, της τροφής, της ενέργειας και της ιατρικής περίθαλψης, θα είναι αμελητέο, ανάλογο με εκείνο που διαθέτουμε σήμερα για τις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες», ισχυρίζεται ο Wadhwa. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του εισερχόμαστε, σταδιακά, στην εποχή που δεν θα χρειάζεται να δουλεύουμε για να ικανοποιούμε τις βασικές μας ανάγκες. Συνεπώς, θα έχουμε την ελευθερία να παραμείνουμε δημιουργικοί, ασχολούμενοι μόνο με όσα αγαπάμε και μάς ευχαριστούν πραγματικά.
     Ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Stanford θεωρεί, επίσης, ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια, ίσως να μην χρειάζεται να μάθουν οδήγηση. Μέχρι τα τέλη του 2020 τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα αυξηθούν και θα συζητάμε πλέον σοβαρά να απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να οδηγούν, αφού ο νέος τρόπος κίνησης των αυτοκινήτων θα είναι περισσότερο ασφαλής. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας θα καταφέρει να καλύψει εξ ολοκλήρου τις αυξημένες ανάγκες του πλανήτη.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανάλυσής του έχει σχέση και με τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα όπλα μας για την προσαρμογή στη νέα εποχή συνδέονται, σίγουρα, με την τεχνολογική μας εκπαίδευση. Παραδόξως, σε αυτόν τον κόσμο περίοπτη θέση θα έχουν, όπως σημειώνει, οι Τέχνες και οι ανθρωπιστικές σπουδές. Γενικότερα, θα μπορεί ο καθένας να σπουδάζει αυτό που θέλει πραγματικά. Η αγάπη για τη μάθηση και τη διαρκή επιμόρφωση θα είναι σημαντικότερα όπλα από τις σπουδές που θα ακολουθεί κάποιος μηχανικά για να κερδίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
     «Ο Στιβ Τζομπς έχτισε την σημαντικότερη εταιρεία στον κόσμο εστιάζοντας στον σχεδιασμό. Μάς έδειξε ότι, αν και η μηχανική είναι αναμφισβήτητα σημαντική, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ένα σπουδαίο σχέδιο», γράφει ο Vivek Wadhw. «Μπορείς να διδάξεις τους καλλιτέχνες πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να μετατρέψεις τους μηχανικούς σε καλλιτέχνες. Εκείνος που έχει μελετήσει, για παράδειγμα, τον Διαφωτισμό ή την άνοδο και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έχει αποκτήσει μια ευρύτερη εικόνα της ανθρώπινης κατάστασης, και είναι ικανός να αξιοποιήσει περισσότερο αποτελεσματικά από κάπoιον άλλον τα τεχνολογικά αγαθά. Ένας ψυχολόγος μάλλον γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων από κάποιον που η εκπαίδευση και η κατάρτισή του είναι αυστηρά τεχνολογική».

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Κορνήλιος Καστοριάδης, Υστερόγραφο στην ασημαντότητα

insignicianceΟποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις ... είναι εντελώς συμπτωματική. Και σίγουρα το κείμενο δεν το γραψε μόλις χτες ο Καστοριάδης, όσο ... κοντινό κι αν μας φαίνεται! Για ακόμη μια φορά, αναλογίζομαι πόσο τυχερός είμαι που τον έζησα ένα απόγευμα του '86 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο!
 
Απ' όλα τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου -κρίσεις, αντιφάσεις, αντιθέσεις, τομές-, εκείνο που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η ασημαντότητα.
Ας πάρουμε τη διαμάχη ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Στις ημέρες μας έχει χάσει το νόημα της. Όχι επειδή δεν υπάρχει υλικό, για να τροφοδοτηθεί μια πολιτική διαμάχη, και μάλιστα μια πολύ σοβαρή διαμάχη. Αλλά επειδή τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, λίγο έως πολύ, λένε τα ίδια πράγματα.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Amazing interactive browser Acropolis online! / Εκπληκτική διαδραστική εφαρμογή περιήγησης στην Ακρόπολη online!

 
   Η εικονική περιήγηση στα μνημεία της Ακρόπολης είναιμία διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει τη διερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου με διαδραστικό τρόπο.
Αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης των σπουδαιότερων μνημείων του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του Ερεχθείου και του ναού της Αθηνάς Νίκης καθώ και από λεπτομερείς φωτογραφικές απεικονίσεις επιλεγμένων εξωτερικών όψεων των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν τον βράχο.
 


Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

“World Music Composer”: Ένα διαπολιτισμικό εργαλείο μουσικής! / Learn About Music From Around The World

  πηγή: http://www.nms.ac.uk/
 
  Το World Music Composer είναι ένα ωραίο εργαλείο από το Εθνικά Μουσείο της Σκωτίας για να μάθετε για τα μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο  και πώς αυτά ακούγονται. Μπορείτε να τα αναμίξετε και να δημιουργήσετε τη δική σας συλλογή, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε. Ένα υπέροχο εργαλείο για την εκμάθηση διαφορετικών πολιτισμών του κόσμου.
composer
World Music Composer is a nice tool from the National Museums of Scotland to learn about musical instruments and how they sound from around the world. You can mix-and-match them to create your own collection but, unfortunately, you can save it. I’m adding it to The Best Sites For Learning About The World’s Different Cultures.

TED-Ed:Ο θάνατος του σύμπαντος - Renée Hlozek (animation)

 
   Η λυρική συμμετρία του πώς γεννήθηκε το σύμπαν, πώς θα πεθάνει και τι θα συμβεί με το μυστήριο αυτό στο μεταξύ.
Ο «Θάνατος», έγραψε ο Rilke σε μία όμορφη επιστολή (1923), «είναι φίλος μας, ακριβώς επειδή μας φέρνει σε απόλυτη και παθιασμένη παρουσία με όλα αυτά που είναι εδώ, ό,τι είναι φυσικό, αυτό είναι αγάπη." Ο αγαπημένος ποιητής μπορεί κάλλιστα να ήταν ένας μυστικός αστροφυσικός, γιατί τα αθάνατα λόγια του περιέχουν την ποιητική της γέννησης του σύμπαντος, μέχρι τον θάνατό του και το μαγευτικό μυστήριο της κοσμικής ριπής μεταξύ των δύο.
 
 
   Το σχήμα, το περιεχόμενο και το μέλλον του σύμπαντος είναι όλα περίπλοκα συνδεδεμένα. Γνωρίζουμε ότι είναι ως επί το πλείστον αλληλεξαρτώμενα, γνωρίζουμε ότι είναι κατασκευασμένα από βαρυονική ύλη (όπως τα αστέρια και οι πλανήτες), αλλά κυρίως  σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια και γνωρίζουμε ότι επεκτείνεται συνεχώς, έτσι ώστε όλα τα αστέρια τελικά θα καούν σε ένα κρύο τίποτα. Ο Renée Hlozek επεκτείνεται στην ομορφιά αυτού του σκοτεινού τέλους.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Video: “Animated map shows how religion spread around the world” / Animation χάρτης δείχνει πώς εξαπλώθηκαν οι θρησκείες σε όλο τον κόσμο"

O Ινδουισμός, ο Βουδισμός, ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ είναι πέντε από τις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου. Κατά τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, αυτές οι θρησκείες έχουν διαμορφώσει την πορεία της ιστορίας και έχουν μια βαθιά επίδραση στην πορεία της ανθρώπινης φυλής. Μέσα από τις αμέτρητες συγκρούσεις, κατακτήσεις, αποστολές στο εξωτερικό και απλά από στόμα σε στόμα, αυτές οι θρησκείες έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Το εξαιρετικά παραστατικό βίντεο δείχνει τις τεράστιες γεωγραφικές περιοχές στις ιστορικές διαδρομές τους.
 
Hinduism, Buddhism, Christianity, Judaism, and Islam are five of the biggest religions in the world. Over the last few thousand years, these religious groups have shaped the course of history and had a profound influence on the trajectory of the human race. Through countless conflicts, conquests, missions abroad, and simple word of mouth, these religions spread around the globe and forever molded the huge geographic regions in their paths.

Childhood in the Digital Age (#1/5) / Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την παιδική ηλικία στην ψηφιακή εποχή;

πηγή: Free learning from The Open University
http://www.open.edu/openlearn/body-mi...
   Είναι τα σημερινά παιδιά σημαντικά διαφορετικά από τη δική μας παιδική ηλικία ή η τεχνολογία απλά συμβάλλει στην επίλυση παλιών προβλημάτων με νέους τρόπους; Τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει κάνει τα παιδιά πιο μοναχικά, πιο παχιά, πιο επιθετικά και λιγότερο ικανά για βαθιά κριτική σκέψη.
   Αλλά η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για τα παιδιά να είναι πιο ευτυχισμένα, πιο μορφωμένα και πιο συνδεδεμένα με τους άλλους. Αν είστε γονέας, δάσκαλος ή απλά ενδιαφέρεστε για αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη συζήτηση, στη συνέχεια, μπορείτε και πρέπει να συμμετάσχετε στη συζήτηση καθώς εξερευνούμε τον πραγματικό αντίκτυπο της τεχνολογίας στα παιδιά στην ψηφιακή εποχή.
  Προσωπικά, πιστεύω ότι το θέμα σχετίζεται με τον δυισμό του ψηφιακού γηγενή που είναι τα παιδιά κι οι μαθητές μας και του ψηφιακού μετανάστη, όπου είναι η γενιά μας, η γενιά του αναλογικού φιλμ, του βινυλίου... Τα χάσματα των γενεών γεφυρώνονται -αυτός άλλωστε είναι κι ο σκοπός της εκπαίδευσης- αλλά εξακολουθούν να υφίστανται.
 


How is technology changing childhood in the digital age? Are children’s lives today significantly different from our own or is technology simply solving old problems in new ways? The media has claimed that digital technology is making children lonelier, fatter, more aggressive and less capable of deep thought. But research suggests that it could offer opportunities for children to be happier, better educated and more connected to others. If you’re a parent, a teacher or are simply interested in this fast-moving debate, then get involved in the discussion as we explore the real impact of technology on children in the digital age.
(Part 1 of 5)
Personally, I believe that the issue is related to the dualism of the digital native who is the children and our pupils and the digital immigrant, where our generation, the generation of analog film, vinyl ... The generation gap bridged-this moreover it is also the aim of education- but persist.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Βυζαντινών Γεύσεις: Τι έτρωγαν στο Βυζάντιο


    πηγή: www.lifo.gr
 
   Τα πιάτα των βυζαντινών είναι η διασταύρωση της βαριάς κουζίνας των Ρωμαίων με τους λιτούς θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας και το δυναμωτικό φαγητό του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Τι έτρωγαν στο Βυζάντιο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Lore. Learn More



Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια κοινότητα εκπαιδευτικών (όχι απαραίτητα επαγγελματίες του κλαδου) και εκπαιδευόμενων που ο καθένας μπορεί να διδάξει ότι θέλει ή να επιμορφωθεί σε όποιο θέμα επιθυμεί. Μου άρεσε αυτό που έχουν δηλώσει οι δημιουργεί του γι αυτό και το παραθέτω: "We need a place where everyone can freely teach and learn—where we can invent new ways of educating, and refresh the best of the past".
 

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Charlie Hebdo: La Grèce va mieux... / Η Ελλάδα πάει καλύτερα...


image«Η Ελλάδα πάει καλύτερα, πήγε από μόνη της να πέσει στη χωματερή» γράφει το εβδομαδιαίο σατιρικό έντυπο της Γαλλίας, Charlie Hebdo, σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής. Ο σκιτσογράφος Riss απεικονίζει την Ελλάδα ως μια τρομαγμένη Αφροδίτη της Μήλου που πέφτει στο κενό.

Στο σώμα του εντύπου σε σκίτσο της Coco η Κριστίν Λαγκάρντ αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει μπροστά στην ελληνική κρίση «πιέζοντας» ολοένα περισσότερο τον ελληνικό λαό. Ωστόσο ο ελληνικός λαός της απαντάει πως η λύση είναι να παραμείνουν ενωμένοι.
image
 Και σε άλλο σκίτσο η Μέρκελ ζητάει από τους γιατρούς να αποσυνδέσουν τον ασθενή Τσίπρα. 
image

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

TimeToast: Εργαλείο για την κατασκευή Ιστορικής Γραμμής

 
TimeToast

Το συγκεκριμένο εργαλείο επιτρέπει τη δημιουργία ιστορικής γραμμής με την προσθήκη εικόνων ή βίντεο και επιτρέπει την εισαγωγή τους σε δική σας ιστοσελίδα αντιγράφοντας τον κώδικα που δίνεται. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς να δημιουργήσετε τη δική σας ιστορική γραμμή. 

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

The future of Eurozone / Το μέλλον της Ευρωζώνης

 
Χωρίς σχόλια....
Without comments ....

Πολλαπλές Nοημοσύνες / Multiple Intelligences

Συλλογή από κλασσικά παραμύθια

πηγή: http://www.bedtimestoriescollection.com/


Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχίσει!!!
 

Ντάνιελ Καμπρέρ: Πρότυπο θέλησης

Όπως θα δείτε από την φωτογραφία ο 9χρονος Ντάνιελ Καμπρέρ μελετά τα μαθήματά του υπό το φως μίας πινακίδας των MacDonalds, αφού τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του είναι άστεγοι.
Θέληση!!!!
Το αγόρι από τις Φιλιππίνες,  εξασφάλισε υποτροφία όταν η φωτογραφία, έγινε viral και ευαισθητοποίησε το κοινό. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα.
Ο Daniel  ζει με την μητέρα του και τα δυο αδέλφια του, και που παρόλο που η μητέρα του κάνει δυο δουλειές αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, με αποτέλεσμα να περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στο δρόμο.
 

Εκτός από χρηματικά ποσά, που είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τις σπουδές του μικρού Φιλιππινέζου, συγκεντρώθηκαν αρκετά σχολικά ειδη καθώς και τρόφιμα για την τετραμελή οικογένεια, που μέχρι τώρα επιβίωνε με 1,7 δολάρια τη μέρα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη δημοσίευση της εν λόγω φωτογραφίας, ο μικρός Ντάνιελ είχε μόνο ένα μολύβι για να γράφει τα μαθήματά του, το οποίο και πρόσεχε σαν τα μάτια του, αφού δεν θα είχε δυνατότητα να αγοράσει άλλο εάν ποτέ το έχανε.

πηγή: www.alfavita.gr

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

40 ιστότοποι με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό

Artist: Danae Falliers
 Artist: Danae Falliers
 Tο μόνο (και βασικό) το οποίο χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και ο κόσμος της γνώσης ανοίγεται μπροστά σας!
       
 
Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο που δεν γνωρίζατε ή δεν είχατε ξανακούσει. Ακολουθεί ωστόσο μια συγκεντρωτική λίστα με 40 δωρεάν εκπαιδευτικά sites. Σ' αυτά μπορείτε να βρείτε διαλέξεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια από διεθνή Πανεπιστήμια. Επίσης κάποια παρέχουν δωρεάν διδασκαλία γλωσσών.
 
Η λίστα : 
 
1.Alison- περιέχει πάνω από 60 εκατομμύρια μαθήματα!!
 
2.Coursera – Εκπαιδευτική ιστοσελίδα που συνεργάζεται με πανεπιστήμια.
 
3.The University of Reddit – ο διαδικτυακός ιστότοπος του Πανεπιστημίου.
 
4.Udacity – μαθήματα που αφορούν την πληροφορική, την Επιστήμη των δεδομένων (data science) και τα μαθηματικά.
 
5.MIT Open CourseWare – αρκετά μαθήματά του ΜΙΤ παρέχονται δωεάν.
 
6.Open Culture – εκπαιδευτικές πηγές που σχετίζονται με τα Μαθήματα αλλά και βιβλία, διάφορα βίντεο και ταινίες.
 
7.No Excuse List – περιέχει άλλη μια λίστα με εκπαιδευτικούς ιστότοπους.
 
8.Open YALE Courses – εισαγωγικά μαθήματα και διαλέξεις σε μορφή βίντεο, ήχου και text transcript. 
 
9.Khan Academy – μικρο-διαλέξεις σε πολλά και ποικίλα θέματα ιστορικά μέχρι και ιατρικά.
 
10.Zooniverse – ενδιαφέρουσες μελέτες της φύσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.
 
11.TUFTS Open CourseWare – λειτουργεί στο πλαίσιο του νέου εκπαιδευτικού κινήματος που ξεκίνησε από το MIT και παρέχει on line μαθήματα.
 
12.How Stuff Works? – μαθήματα με επιστημονικό περιεχόμενο/θέμα.
 
13.Harvard Medical School Open Courseware – επιδιώκεται και η ανταλλαγή γνώσεων από την κοινότητα των φοιτητών του Χάρβαρντ με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και το ευρύ κοινό.
 
14.VideoLectures.NET – μπορείτε να βρείτε βίντεο και διαλέξεις.
  
15.TED – διαλέξεις από σημαντικούς επιστήμονες και επαγγελματίες.
 
16.Shodor -  μη-κερδοσκοπική ερευνητική και εκπαιδευτική οργάνωση, περιλαμβάνει διδακτικά μέσα, λογισμικό, διαδραστικά μαθήματα, εξερευνήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα μαθηματικά και τη φυσική.
  
17.Udemy FREE Courses – βίντεο, ζωντανές διαλέξεις εργαλεία και μαθήματα για τις επιχειρήσεις, το δίκαιο, τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό, τα μαθηματικά, την επιστήμη, τη φωτογραφία, τη γιόγκα και πολλά άλλα. 
 
18.Maths & Science – μαθήματα, τεστ και εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές όλων των επιπέδων.
 
19.edX.org – μαθήματα και διαδραστική μελέτη μέσω του διαδικτύου από το MIT, το Harvard, Barkley, Georgetown, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Karolinska Institute, το Πανεπιστήμιο του Κιότο και άλλα.
 
20.iTunes U –  εφαρμογή της Apple για πρόσβαση από τα κινητά τηλέφωνα σε πολλά μαθήματα.  
 
21.Liberty Classroom – μαθήματα ιστορίας και οικονομίας (όσοι ενδιαφέρονται με πολύ χαμηλό μηνιαίο κόστος αποκτούν πρόσβαση σε πολλές χρήσιμες πληροφορίες).
 
22.Drawspace - μαθήματα σχεδίου.
  
23.Codeacademy - διδασκαλία δημιουργίας κωδίκων υπολογιστών. 
 
24.Duke U – ποικιλία από δωρεάν μαθήματα στο iTunesU.
 
25.Scitable -  ελεύθερη βιβλιοθήκη επιστήμης και μάθησης για τη γενετική, τη μελέτη της εξέλιξης και τους ζωντανούς οργανισμούς.
  
26.My own business – μάθηματα διοίκησης επιχειρήσεων.
 
27.Kutztown University’s free courses – πάνω από 80 δωρεάν μαθήματα για τις επιχειρήσεις.
 
28.Open Learn - πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό Ανοικτού Πανεπιστημίου.
  
29.Free Computer Books – περιέχει τεχνικά βιβλία, υπολογιστών, μαθηματικών,  σημειώσεις και διαλέξεις.
 
30.Academic Earth –  βίντεο και διαλέξεις.
 
31.American Sign Language Browser – διδασκαλία της νοηματικής γλώσσας.
 
32.BBC Languages - μαθήματα ξένων γλωσσών.
 
33.Unplugthetv - μπορείτε να δείτε εκπαιδευτικά βίντεο.
 
34.Lifehacker - tips για βελτίωση όλων των τομέων της ζωής.
  
35.JustinGuitar –  μαθήματα κιθάρας και θεωρίας της μουσικής.
 
36.Duolingo – μαθήματα γλωσσών.
 
37.Layers Magazine – για να μάθετε να χειρίζεστε προγράμματα όπως το Photoshop, το Illustrator, το Flash, Premiere Pro κ.α. .
  
38.Creative Flow - και αυτό αφορά στην εκμάθηστη του Photoshop.
 
39.Open2study – εκπαίδευση υψηλού επιπέδου από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες κάθε κλάδου.
 
40.Oedb – περισσότερα από 10.000 μαθήματα
 
 
Πηγή : socialpolicy.gr

Πλατφόρμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων


 
 
    Άνοιξε η  Πλατφόρμα Ανάπτυξης, Σχεδίασης, Υποβολής και Αξιολόγησης Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων «Αίσωπος» http://aesop.iep.edu.gr/, που αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο συγγραφής και παρουσίασης ψηφιακών διδακτικών σεναρίων σε ένα σύχρονο και λειτουργικό περιβάλλον. Αναπτύχθηκε με ίδια μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο πλαίσιο του Υποέργου 2: "Ψηφιακό Σύστημα – Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής, Αξιολόγησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ψηφιακών Σεναρίων καθώς και καθοδήγησης και Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών" της Πράξης: "Ανάπτυξη Mεθοδολογίας και Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων για τα Γνωστικά Αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης". Διαβάστε τον αναλυτικό Οδηγό Δημιουργίας Eκπαιδευτικού Σεναρίου, κάντε εγγραφή στην Πλατφόρμα και καλή σας επιτυχία!

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Νόαμ Τσόμσκι: “Ο Σκοπός της Εκπαίδευσης”

πηγή:  http://www.alfavita.gr/

 
Ας αναρωτηθούμε, ποιος είναι ο σκοπός ενός εκπαιδευτικού συστήματος;
Φυσικά, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις πάνω στο θέμα.
 
Η παραδοσιακή αντίληψη, που πηγάζει από την Αναγέννηση, θέτει ως ύψιστους στόχους ζωής το να ερευνάς και να δημιουργείς- να ερευνάς τον πλούτο του παρελθόντος και να εσωτερικεύεις τα σημαντικά για σένα σημεία, να συνεχίζεις διευρύνοντας αυτή την αναζήτηση κατανόησης των πραγμάτων με το δικό σου προσωπικό τρόπο.
 
Από αυτή την οπτική, σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βοηθά τους ανθρώπους να προσδιορίσουν πώς θα μαθαίνουν μόνοι τους.
 
Είσαι εσύ, ο μαθητευόμενος, που επιτελεί στη διάρκεια της μαθητείας του και είναι δική σου υπόθεση το τί θα μάθεις, το πού θα πας, πώς θα το χρησιμοποιήσεις, πώς θ προχωρήσεις για να παράξεις κάτι νέο και συναρπαστικό για σένα, και πιθανόν για τους άλλους.
 
Αυτή είναι η μια αντίληψη της εκπαίδευσης.
 
Η άλλη αντίληψη είναι, ουσιαστικά, χειραγώγηση.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...