Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Εκείνο το δεντρί...!

 
Ζηλεύω εκείνο το δεντρί ....
που σε γκρεμό φυτρώνει ....
που μόνο αέρας και πουλί ...
μπορεί να του σιμώνει !!!! 
 
                                                       Ψαραντώνης 

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τι πετυχαίνει ο καλός αναγνώστης; Οι 6 διαφορές με τον Δυσλεξικό αναγνώστη!

Γράφει η Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
  
      Ο «καλός» αναγνώστης εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία μαρτυρούν πως η διαδικασία της ανάγνωσης για αυτόν είναι λειτουργική, εύκολη και χρήσιμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγνώσει χωρίς κόπο και η ανάγνωση του επιτελεί το έργο της δηλ. τον οδηγεί να κατανοήσει, να βγάλει ένα συμπέρασμα, να ενημερωθεί, να απομνημονεύσει. Τα παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες που δυσκολεύονται στην ανάγνωση δεν παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά αντιθέτως η ανάγνωση καταλήγει ως μια επίπονη, βαρετή και σχεδόν αποτυχημένη ως προς τον σκοπό της πράξη.
Όταν διαβάζω ένα κείμενο εκτός από το τεχνικό κομμάτι της ορθής ανάγνωσης των λέξεων ως προς την εκφορά, το χρωματισμό της φωνής, τον σωστό τονισμό χρειάζεται «να κατανοήσω αυτό που διαβάζω και να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα». Σε αυτό το κομμάτι της αναγνωστικής διαδικασίας τα άτομα με ΕΜΔ εμφανίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες με αποτέλεσμα να χάνεται η δυνατότητα να χειρίζονται τις νέες γνώσεις που λαμβάνουν.
Ποιες είναι οι 6 βασικές διαφορές ενός καλού αναγνώστη με έναν αναγνώστη με ΕΜΔ; Η σύγκριση της «ποιοτικής» ανάγνωσης γίνεται ως εξής:

Διαδραστικά παιχνίδια

πηγή: http://protokoudouni.weebly.com

Τα διαδραστικά παιχνίδια είναι διαθέσιμα στη σελίδα http://protokoudouni.weebly.com/ και αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο για εξάσκηση εμπέδωση και ανατροφοδότηση.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Η δύναμη της εικόνας!

Πηγή: www.lifo.gr
 
Οι εικόνες αποτελούν ένα υπέρ πολύτιμο εργαλείο για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση... Με αυτή που ακολουθεί μπορούμε να προκαλέσουμε συζήτηση για τα πάντα με τους μαθητές μας... Για τα πάντα όμως...!!!
 
Σιέρα Λεόνε, 2005: Ένα μικρό παιδί κουμπώνει το κουμπί της μπλούζας του ακρωτηριασμένου πατέρα του. Εκείνος, ο Abu Bakarr Kargbo, αναπληρώνει κάθε απαγορευμένο χάδι με ένα βλέμμα γεμάτο υποσχέσεις. Η Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε, με τα πλουσιότερα κοιτάσματα διαμαντιών στον κόσμο, είναι μια χώρα με μέσο όρο ζωής τα 36 χρόνια, με ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη, τρομερές ανισότητες και διαφθορά σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά επίπεδα. Ο πολυετής εμφύλιος που δεκαετίες ολόκληρες ταλαιπώρησε την περιοχή, είχε ως μία ακόμη τραγική συνέπεια το θάνατο 75.000 ανθρώπων και τον παραδειγματικό ακρωτηριασμό 10.000 ακόμη.
Σιέρα Λεόνε, 2005: Ένα μικρό παιδί κουμπώνει το κουμπί της μπλούζας του ακρωτηριασμένου πατέρα του. Φωτο: Γιάννης Κόντος
Σιέρα Λεόνε, 2005: Ένα μικρό παιδί κουμπώνει το κουμπί της μπλούζας του ακρωτηριασμένου πατέρα του. Φωτο: Γιάννης Κόντος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...